Helikopter kallades in till skogsbranden i Lilla Edet.
Helikopter kallades in till skogsbranden i Lilla Edet. Bild: Mikael Berglund

Skogsbrand i Lilla Edet – helikopter vattenbombar

På fredagskvällen bröt en kraftig skogsbrand ut i svårtillgänglig terräng i Lilla Edet. Under kvällen vattenbombade en helikopter branden som sträckte sig över ett område på 300 gånger 300 meter.

ANNONS
|

Nya skogsbränder fortsätter att bryta ut i Västsverige. Medan en stor insats, med bland annat vattenbombning från helikoptrar, har pågått i Partille sedan torsdagen, kom under fredagseftermiddagen nya larm från skogarna utanför Lilla Edet.

Till en början ska det handlat om två olika bränder som lokaliserades till ett skogsområde i närheten av sjön Stora Silevatten sydväst om tätorten.

Krävde stora resurser

Vid 22-tiden var en av bränderna släckt. Den andre och mer omfattande branden bedömdes då härja över ett område på 300 gånger 300 meter. Efter flera timmars arbete bedömde räddningstjänsten att styrkorna på plats lyckats ringa in branden.

– Vi har dragit fram slang med hjälp av terrängfordon och nu finns också en helikopter på plats och vattenbombar, berättade Björn Van der Kay är larm- och ledningsoperatör tidigare under fredagskvällen.

ANNONS

Sent på fredagskvällen var branden under kontroll och räddningstjänsten kunde dra ner på antalet resurser. Men några var kvar på plats under natten för bevakning och under lördagen fortsatte arbetet med eftersläckning och kontroll av området.

Misstänkt mordbrand

Med branden i Lilla Edet hade räddningstjänsten två resurskrävande insatser att hantera. Tidigare under fredagen meddelade räddningstjänsten att de kommer att finnas på plats för att bevaka och släcka bränderna runt Brattefjäll i Partille under hela helgen.

Polisen har också varit på plats vid bränderna, och enligt TTELA misstänker man att bränderna kan vara anlagda.

– Räddningstjänsten kunde konstatera att det brann på tre olika ställen med geografisk närhet. Därför har man startat en utredning gällande grov mordbrand, med anledning att man kan anta att bränderna är anlagda, säger Johan Raske, jourhavande förundersökningsledare på polisen, till tidningen.

Nu vill polisen få in tips om iakttagelser på personer och fordon som har rört sig i närheten av platsen i samband med att branden startat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS