Skogsbrand i Bohuslän

ANNONS
|

Larmet om branden som i går uppgavs gälla ett stort område på flera platser i svårtillgänglig terräng kom till SOS 13.09 på onsdagen.

Räddningspersonal från fyra kommuner samt ett 40-tal frivilliga försökte under onsdagen släcka branden. En helikopter för vattenbombning väntades till platsen under onsdagskvällen.

Enligt räddningsledaren på plats, Jimmy Göransson, är ett blixtnedslag under natten till onsdagen en trolig orsak till branden.

Thomas Gustafsson äger största delen av marken där som brinner.

– Jag är där just nu, och det är tre brandhärdar, förklarar han.

Gustafsson var själv med och försökte släcka elden.

Att det är flera platser som brinner gör att branden blir svårsläckt.

ANNONS

– Det är ett långt område som brinner, närmre en kilometer, säger han.

Thomas Gustafsson bekräftar att det inte finns någon risk för vare sig byggnader eller tamdjur.

– Det är mest ödemark. Mycket av det är en gammal mosse. Men han tror inte att branden kommer att medföra några stora ekonomiska problem för honom.

– Det är visserligen gammal skog, men den är ändå inte särskilt värdefull, säger han.

När Bohusläningen lämnade eldhärdarna vid 20-tiden väntade räddningstjänsten fortfarande på understöd från vattenbombning från helikopter.

Ett stort problem med bränderna var att det brann långt från i från de närmaste skogsvägarna. Genom att pumpa upp vatten från olika sjöar, som sedan pumpades vidare via flera brandbilar, kunde man få tryck i slangen som dragits fram flera kilometer från räddningstjänstens samlingspunkt.

Mossar och surmark stoppade delvis eldens framfart. Framåt kvällen mojnade även vinden vilket gjorde elden mindre aggresiv.

Efter att Bohusläningen följt några kilometers slang kommer vi efter cirka en halvtimmes promenad i vildmarken fram till öppna lågor. Stora områden är helt svarta. Runt lågorna är gräset blött då räddningstjänsten och frivilliga sprutat ner det med vatten i förebyggande syfte för att stoppa eldens framfart. Längst fram vid fronten kämpar Henrik Dahlberg från Tanum med att dra fram ännu mer slang för att närma sig lågorna.

ANNONS

Framme vid lågorna står Johan Kristoffersson, som anmält sig som frivillig, med brandslangen i händerna och sprutar ut vatten mot elden.

Han förklarar att han bor i närheten och åkte hit efter jobbet för att hjälpa till.

Trots arbetet med att dra slang förklarar styrkeledaren Jimmy Göransson att problemet för räddningstjänsten är att de inte når fram och lyckas omringa härdarna.

Vid 21:30 anlände en helikopter som började vattenbomba området. Enligt styrkeledaren Jimmy Göransson hade räddningstjänsten då lyckats placera ut personer runt hela området som fortfarande stod i lågor.

Vid midnatt pågick fortfarande släckningsarbete i det en kilometer i diameter stora området. Under natten kommer 15 man att stanna kvar och arbeta med släckningen. Räddningstjänsten beräknar att arbetet med att säkra hela området inte kommer vara helt avklarat förrän mitten av nästa vecka.

Räddningstjänsten jobbade med att släcka branden under hela natten och är kvar även på torsdagsmorgonen för att eftersläcka.

Inga människor eller byggnader har skadats.

Läs onsdagens direktrapport nedan.

ANNONS