Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kommunstyrelsen i Mölndal sa ja till att höja skatten med 25 öre. Nu går frågan vidare till kommunfullmäktige. Bild: Martina Holmberg / TT

Skattehöjning på gång i Mölndal

De mesta tyder på att kommunalskatten höjs i Mölndal nästa år. I veckan sa kommunstyrelsen ja till den politiska majoritetens budgetförslag som innebär en höjning med 25 öre.

Skattehöjningen beror på extra satsningar på vård- skola och omsorg, där verksamheterna dras med stora underskott. Majoriteten (M, L, C, KD och MP) föreslår ett tillskott på 81,4 miljoner kronor till skola och förskola och och 38,7 miljoner till vård och omsorg.

– Vi behöver säkra upp bemanningen i skola och förskola, med det här kan vi påbörja en resa mot att minska barngrupperna, säger kommunstyrelsens ordförande Kristian Vramsten (M).

Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande i Mölndal.. Bild: Emmy Jonsson

Men oppositionen anser inte att satsningen är tillräcklig. Socialdemokraterna vill lägga 11,6 miljoner ytterligare på skola och förskola

– Majoriteten säger att de månar om verksamheten, men vi tycker inte att deras budget ger de ekonomiska förutsättningarna, säger Stefan Gustafsson (S) vice ordförande i kommunstyrelsen.

S vill höja skatten med 37 öre

Socialdemokraterna föreslår en större budget totalt och vill även lägga mer pengar än majoriteten på vård- och omsorg, dessutom får kulturnämnden och tekniska nämnden ett tillskott i S budget. I Alliansens och MP:s förslag finns ett generellt besparingskrav på övriga nämnder, plus neddragningar på sådant som inte är kärnverksamhet.

S budget skulle innebära en skattehöjning med 37 öre.

Stefan Gustafsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen Mölndal.. Bild: Emmy Jonsson

Vänsterpartiet vill öka skatten ytterligare och föreslår en höjning med 50 öre. V vill till exempel förstärka skola och förskola med 20 miljoner mer än majoriteten.

– Vi vill satsa det mesta av resurserna på verksamheter för barn och unga, på minskade barngrupper men också på skolbibliotek, läsfrämjande åtgärder och att anpassa skolans lokaler för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, säger Marie Lindqvist (V) ledamot i kommunstyrelsen.

Eftersom Alliansen plus MP har egen majoritet i kommunstyrelsen röstades förslaget igenom. S och V reserverade sig för eget förslag. SD avstod men hade inget eget förslag.

Den 19 juni kommer förslaget att debatteras i kommunfullmäktige där det ska klubbas igenom.

En höjning med 25 öre innebär att kommunalskatten i Mölndal blir 20,51, tillsammans med landstingsskatten som nu är 11,48 blir skattesatsen 31,99.

Nuvarande skattesats i Göteborgsregionen

Göteborg: 32,60

Härryda: 32,10

Kungsbacka: 32,15

Kungälv: 32,92

Lerum: 32,13

Mölndal: 31,74

Partille: 31,44

Öckerö: 32,69

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.