Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Skarpa varningen: Skjut inga raketer i kväll

SMHI går ut och varnar för hårda vindar i Västsverige under kvällen. Det är absolut ingen bra idé att skjuta raketer under sådana omständigheter, menar meteorologen Ingrid Eronn.
– Det är jättefarligt, säger hon.
Bild: Stina Stjernkvist/TT
Bild: Stina Stjernkvist/TT

Under måndagen gick SMHI ut med en klass 1-varning då det väntas blåsa kraftigt i Västsverige under kvällen och natten. Vindarna gör att det blir mycket riskfyllt att skjuta fyrverkerier, och i synnerhet raketer, för att fira in det nya året.

– Man vet inte alls var de tar vägen när det blåser så mycket, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

De hårda vindarna kommer dock inte in över Göteborg förrän sent, vilket gör att GP:s nyårsfyrverkeri kan genomföras som vanligt (se längre ned i artikeln).

Gäller hela Västsverige

Under förmiddagen har dimman legat tät över Göteborg, men vindarna har varit desto beskedligare. Men ju längre aftonen lider – ju värre blir det.

– Det börjar här under eftermiddagen och ökar så sakteliga. Det kommer att blåsa ordentligt vid tolvslaget och sen får vi förmodligen kulmen strax därefter. Det kan vara mycket hårda vindbyar med över 20 meter per sekund, säger Ingrid Eronn.

Gäller det hela Västsverige?

– Ja, i princip. SMHI har utfärdat en varning längs hela västkusten så det gäller både Bohuslän, Halland och västra Skåne.

Göteborg då?

– Ni ligger mitt i det här.

Ingrid Eronn har själv erfarenhet av fyrverkerier under liknande väderförhållanden, även om det var väldigt längesedan. Den gången störtdök raketen och small på marken.

– Det var precis så här då, men som tur var så stod vi i ett avfolkat sommarstugeområde vid havet. Jag skyller på att jag var tonåring och jag har aldrig gjort om det, säger hon.

GP:s fyrverkeri fortsätter som planerat

Vid 17.00 skjuts GP:s stora nyårsfyrverkeri över Frihamnen. Enligt prognosen ska de hårda vindarna fortfarande befinna sig västerut vid den tiden. Enligt Ingrid Eronn skulle det kunna bli vindhastigheter på 8-9 meter per sekund.

– Klockan 17 så har vi inte några hårda vindbyar än, men det kommer att vara måttlig eller möjligtvis frisk vind, säger hon.

LÄS MER: Här ser du GP:s stora nyårsfyrverkeri bäst

Martin Hildebrand, pyrotekniker och ägare av Göteborgs fyrverkerifabrik, ansvarar för GP:s nyårsfyrverkeri. Han ser ingen anledning till oro.

– 20 sekundmeter låter inte så bra för fyrverkeriskjutning, men 8-9 går bra på den här platsen, säger han.

Ingrid Eronn avråder alla som inte är proffs från att skjuta fyrverkerier under nyårskvällen.

– Det tycker jag verkligen att man ska låta bli, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.