När GP besöker förskolan i Partille är barnen fullt sysselsatta på gårdens olika stationer. Några målar tillsammans, andra spelar spel eller leker i vattenbanan. I bakgrunden hörs lugn musik och stämningen är harmonisk, långt ifrån bilden av utegårdar där barnen mest springer runt och ljudnivån är hög.
– Vi säger sällan "har du spring i benen så gå ut". Istället pratar vi om vad man vill göra ute, det ska finnas en tanke och vi har en läroplan att följa även utomhus. Vi organiserar oss också utifrån var barnen befinner sig och har en följande pedagogik som skapar mjuka övergångar och harmoniska barn, säger Charlotte Svedstam som arbetar som förskollärare.
Exempelvis kan barnen ta med sig sådant de jobbat med på gården in eller fortsätta en lek utomhus. Förskolläraren Love Stålstedt ger ett exempel från i vintras då barnen ville gå ut och bygga en igloo.
– Då fick vi förbereda det tillsammans med barnen genom att bland annat titta på nätet och skissa på hur man kunde göra. Sedan var vi ute och byggde i två dagar.
Gården, som kallas utomhustorget, ligger en bit nedanför förskolan och används enbart av de äldsta barnen. Från början var den ganska tom och bestod mest av gräsytor och träd, men för två år sedan började personalen fixa ordning med hjälp av föräldrar. Barnen fick också vara med och bestämma vad som skulle finnas där och resultatet blev odlingslotter, vattenbana, utekök och en scen.
– Barnen har olika sätt att uttrycka sig och därför är det viktigt att det finns något för alla, säger Charlotte Svedstam.
För att kunna utveckla projektet vidare sökte förskolan föreningen Botaniskas vänners Uno Wibellstipendium och nyligen fick de ta emot stipendiet på 9 000 kronor.
Pengarna ska användas till att bygga spaljéväggar med växter så att det blir flera små gröna oaser där barnen kan sitta och läsa eller studera insekter. Planen är att sätta upp väggarna i höst och sedan plantera nästa vår.
Arbetet med lärmiljön, såväl inomhus som utomhus, har väckt uppmärksamhet även på andra håll. Sotenäs förskola har fått studiebesök av chefer och personal inom förskoleverksamhet i flera andra kommuner.
– Vi är en förskola med engagerade pedagoger med ett stort driv för att, tillsammans med barnen, skapa en lärorik tid på förskolan. När vi erbjuder barnen meningsfulla sammanhang blir det inte heller lika mycket konflikter eller konkurrens, säger Charlotte Svedstam.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.