Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I aktivitetsparken i Säteriet är tanken att barn och äldre ska kunna mötas och umgås. På bilden syns Katarina Svanegård, utemiljöansvarig hos Förbo. Bild: Martin Björklund

Skapar ökad aktivitet med statliga pengar

Med bidrag från Boverket ska fler och bättre mötes- och aktivitetsplatser skapas utomhus. Området Säteriet i Mölnlycke får 6,6 miljoner kronor extra för bygget av en aktivitetspark.

– Vad parken ska innehålla ska vi diskutera fram med användarna som bor här. Vi har redan tagit emot vissa önskemål och idéer och vi kommer ha fler samtal under vintern, säger Katarina Svangård, utemiljöansvarig hos bostadsbolaget Förbo som samägs av kommunerna Härryda, Lerum, Kungälv och Mölndal.


Förbo hade redan planerat en aktivitetspark för 6,6 miljoner kronor. Men då Boverket vill stimulera byggen av mötesplatser och platser som främjar ökad aktivitet i socioekonomiskt utsatta områden får nu parken i Säteriet den dubbla budgeten, drygt 13 miljoner kronor.
– Det är givetvis väldigt roligt, men det gäller att använda pengarna smart. Bara att få till en häftig lekplats går på rätt många miljoner, säger Katarina Svangård.
Hur ska ni göra?
– Vi behöver tänka nytt, parken ska skapas i samverkan med boende i området, kommunen, föreningar och skolan. Mötet med andra kan ge nya idéer och vi satsar på det användarna vill ha. 


Den planerade aktivitetsparken ligger i direkt anslutning till Rådasjöns naturreservat och bara några hundra meter ifrån en redan uppbyggd och konstgräsbelagd näridrottsplats.
– Vi har funderingar på hur vi ska koppla ihop idrottsplatsen och aktivitetsparken. Kanske går det att bygga en naturslinga, eller sätta upp träningsredskap längs vägen.
Parken är tänkt att byggas under 2017 och de som bor i Säteriet har redan lämnat önskemål om bland annat en scen, studsmatta, klätterställning, rutschbanor, grill- och matplats samt växthus.


När parken i Säteriet är klar kommer Förbo att bygga ytterligare tre aktivitetsparker. Nästa planeras i Björkås i Kungälv med byggstart 2018. Till denna park söktes också pengar från Boverket, men den ansökan avslogs. Därefter väntar parkbyggen på ännu inte fastställda platser i Förbos områden i Lerum och Mölndal.
Förutom Förbo så har även andra kommunala bostadsföretag i kranskommunerna såsom Mölndalsbostäder, Alingsåshem och Marks bostad fått bidrag för förbättrade utemiljöer.