Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För Susanne Ramstedt, Kungsbacka RK, har certifieringsarbetet varit ett tillfälle att fundera på varför man driver klubben och vilka värderingar som ska gälla.

Ska skapa tryggare idrott

Det ska bli säkrare och tryggare att idrotta i Kungsbacka. Strax före jul idrotts- och hälsocertifierades kommunens första åtta föreningar.

För Kungsbacka ridklubb är deltagandet en väg tillbaka till klubbens identitet.

Som certifieringsansvarig i Kungsbacka ridklubb har Susanne Ramstedt lagt ner många timmar på att ta fram policydokument om hur klubben bland annat ska arbeta mot våld, droger och mobbning samt ökad jämställdhet och mångfald.

– En viktig insikt har varit klubbkänslans betydelse. Vi är en förening och inte ett företag. Vi måste fokusera på vår kärnverksamhet och förstå att ridklubben är dess medlemmar. Det tror jag har varit en aha-upplevelse för många av våra ungdomar som ibland tycker att klubben inte gör så mycket för dem, säger Susanne Ramstedt.

Innehållet i dokumenten ska under 2011 konkretiseras genom aktiviteter, uppföljningar och ett förankringsarbete som gör innehållet känt bland medlemmarna.

En aktivitet som redan pågår är att klubben arbetar gentemot skolorna för att få fler killar intresserade av ridning, ett sätt att åstadkomma en bättre könsfördelning.

– När det gäller tunga droger har jag aldrig sett några här på ridklubben. Men det är ju tyvärr inte helt ovanligt att unga tjejer börjar röka och därför är det bra att även tobak är inkluderat i policyn, säger Susanne Ramstedt.

Idrotts- och hälsocertifieringen har Kungsbacka kommun tagit fram tillsammans med Hallands idrottsförbund.

– Målet är att aktiva, ledare och föräldrar ska känna att idrotten utövas i trygga och säkra miljöer. Det här är ett sätt att göra dem ännu tryggare. På lång sikt är det också hälsofrämjande med attraktiva idrottsföreningar, säger utvecklingsledare Patrik Adiels på Kungsbacka kommun.

Även om det innebär en hel del jobb rekommenderar Susanne Ramstedt andra föreningar att ta chansen att certifiera sig:

– Definitivt. Det är en bra kvalitetssäkring. Arbetet skapar gemenskap och leder till grundläggande frågor att samlas kring: Varför finns föreningen och varför är jag medlem i den?