Skärhamnsbor slåss för en säkrare väg

Boende längs Hamngatan i Skärhamn på Tjörn har i flera år slagits för en säkrare väg genom samhället. Men Trafikverket kan inte göra något och kommunen hänvisar man till Trafikverket.

ANNONS
|

Vägen genom Skärhamn är smal och husen ligger tätt. Genom samhället kör bilar, bussar, lastbilar och inte sällan använder fordonen trottoaren för att kunna mötas.

Bill Larsson från Skärhamns samhällsförening bor på Hamngatan. Han har i flera år försökt få Trafikverket att inse allvaret i situationen och försökt förmå myndigheten att sätta upp ett vägräcke. Han och Skärhamns vägförening är rädda för att en olycka, likt den på Öckerö för ett antal år sedan, ska inträffa. Då körde en bilist på en kvinna och en barnvagn på en trottoar varpå barnet i barnvagnen dog.

Från Trafikverkets sida säger man att de inget kan göra eftersom alla ska kunna köra på statens vägar och att det därför inte går att sätta upp något räcke för då skulle inte bussar och annan trafik komma förbi. Myndigheten hänvisar till att det inte hänt något på trottoaren hittills.

ANNONS

– Vi har erbjudit kommunen och Skärhamns vägförening att ta över vägen som egentligen borde vara enkelriktad, säger Morgan Wester, projektledare på Trafikverket.

I dag äger kommunen inga vägar i Skärhamn och övriga vägar ägs av Skärhamns vägförening.

– Tar de över vägen kan de göra vad de vill med den. Problemet är att få någon att ta över, fast det är ingen intresserad av i dag. På sikt tror jag ändå att det kommer att bli så, säger Morgan Wester.

Bill Larsson och övriga i Skärhamns samhällsförening har varit i kontakt med Tjörns kommun som anser att den inte heller kan göra något.

– Kommunen skiter i detta. Tre kommunchefer har sagt att de inser att det är besvärligt, att de ska titta på det, säger Bill Larsson.

På samhällsbyggnadsförvaltningen sitter en ny chef sedan två veckor. Conny Johansson är inte insatt och den tidigare trafikingenjören som haft hand om ärendet, har slutat.

– Jag vet att en trafikutredning är på gång som ska se över de centrala delarna av Skärhamn, säger Conny Johansson, som för övrigt hänvisar till de yttranden Trafikverkets gjort i ärendet.

– Till vilken nytta? Vad ska en trafikutredning visa? Det enda rätta är att enkelrikta vägen i nordsydlig riktning och minska antalet bussar från 60 per dygn till 30, säger Bill Larsson.

ANNONS

Hos Skärhamns vägförening är man förvånad över Trafikverkets utspel.

– De är fina, det är klart att man på Trafikverket vill slippa vägen, säger ordföranden Bengt-Arne Andersson som inte tidigare hört talas om att föreningen föreslås ta över vägen:

– Det finns ingen anledning att diskutera i att ta över en statligt reglerad väg i dag, säger Bengt-Arne Andersson.

Men han säger att om Trafikverket, kommunen och vägföreningen sätter sig ner och diskuterar situationen på Hamngatan kanske de kan komma fram till en lösning.

Fotnot: Enligt polisen är det ett lagbrott att köra på trottoarer, men när det är så trångt som det är i Skärhamn går nödvärnssituationen in och då får man köra på trottoaren för att undvika krock.

ANNONS