Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Niklas Claesson. Foto: Kent Eng/NU-sjukvården

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sjukhuset: "Det är största orsaken till överbeläggningarna"

"Vi har mycket kvar att göra för att uppnå målet om inga överbeläggningar", det skriver NU-sjukvårdens Niklas Claesson efter att ha läst sjuksköterskan Johanna Bylunds öppna brev om stress och överbeläggningar.

"Jag är en vanlig sjuksköterska, på en rätt vanlig vårdavdelning och jag är trött på att be om ursäkt varje dag för det jag inte hunnit. När jag sätter mig på cykeln på väg mot jobbet är jag trött på att trösta mig med att jag snart får cykla samma väg tillbaka hem igen." Det skriver sjuksköterskan Johanna Bylund, 27, från Trollhättan i ett öppet brev om hennes arbetsplats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Sjuksköterskan Johanna: "Jag tog bara slut"

Här svarar NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson på brevet:

"Johannas berättelse om överbeläggningar och stress som leder till dålig arbetsmiljö är inte unik. Den hade kunnat berättas från andra vårdavdelningar i NU-sjukvården eller från andra sjukhus i andra delar av landet. Johanna och alla andra som trots det varje dag går till jobbet för att hjälpa sjuka medmänniskor förtjänar den största respekt.

Under sommarmånaderna är situationen extra tuff. Personalen ska ha sin välbehövliga sommarsemester samtidigt som vården av sjuka människor inte kan vänta. För NU-sjukvården växer upptagningsområdet med 100 000 sommargäster i norra Bohuslän och Dalsland, vilket ytterligare ökar trycket.

Men den största orsaken till överbeläggningarna är bristen på sjuksköterskor. Vi hade enkelt kunna besluta om att öppna fler vårdavdelningar, men när det inte finns personal att fylla dem med blir det ett skott i luften. Vi har under hela våren saknat sjuksköterskor på flera avdelningar för att kunna bemanna de vårdplatser vi har planerat för. När vi inte lyckas bemanna vakanta tjänster, blir resultatet överbeläggningar, försämrad arbetsmiljö och risk för sämre kvalitet i vården.

Under året har NU-sjukvården börjat arbeta utifrån en nollvision mot överbeläggningar. Jag är övertygad om att arbetsmiljön måste förbättras, både för att vi ska lyckas behålla personal och för att få fler att välja vårdyrket. Vi har mycket kvar att göra för att uppnå målet om inga överbeläggningar, och jag hoppas att Johanna och alla andra som jobbar i NU-sjukvården väljer att finnas med och bidra i det utvecklingsarbetet."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.