Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Sju år gammalt lastbilsmord på väg att lösas

Polisens cold case-grupp kan vara på väg att lösa ett sju år gammalt mord på en lastbilschaufför på Tjörn.
Genom internationellt samarbete är en 27-årig man häktad i sin frånvaro för att ha bragt en man om livet. Men det kan vara svårt att få mannen utlämnad till Sverige.
– Det är mycket ovanligt, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge vid åklagarmyndigheten i Uddevalla.

Det var i februari 2013 som en lastbil stod i full brand i Myggenäs på Tjörn.

Efter att räddningstjänsten släckt branden återfanns en utbränd kropp i förarhytten.

Polisen arbetade omedelbart efter teorin om att chauffören blivit mördad och bestulen på sin last och att gärningsmännen sedan tänt eld på lastbilen för att försöka dölja mordet.

Nu kan fallet var på väg att lösas. Genom internationellt samarbete har polisens cold case-grupp i Göteborg nått ett stort genombrott i utredningen, vilket P4 Väst var först att rapportera.

Sitter fängslad utomlands

De har kunnat koppla avtryck från platsen till en misstänkt gärningsman, som redan sitter fängslad i ett annat EU-land. Något som innebär praktiska problem med att få mannen utlämnad.

– Det rör sig om en juridisk princip. Normalt sett är det inga problem att få en person utlämnad från annat EU-land. Men normalt lämnar man inte ut personer innan de avtjänat sitt straff, säger Daniel Edsbagge.

Och den misstänkte, som i dag är 27 år gammal, avtjänar ett långt straff i det andra landet. Först 2027 väntas han bli fri.

– Just nu arbetar vi med det andra landets myndigheter för att se vilka möjligheter som finns att få honom utlämnad tidigare. Det kan vara speciella villkor som kommer att ställas, säger åklagaren.

Teorin är att 27-åringen har tillsammans med andra, rånat och sedan strypt chauffören till döds och stulit lasten bestående av koppar- och aluminiumtråd till ett värde över 200 000 kronor.

– Det framgår i utredningen att detta inte är något som man kan göra ensam, säger Daniel Edsbagge.

Det är oklart hur den misstänkte mannen ställer sig till anklagelserna eftersom han inte kunnat höras.

– Jag är ödmjuk inför att det alltid är svårt att driva fall som berör händelser så långt bakåt i tiden. Men jag anser att vi genom gediget polisarbete hittat bevisning från platsen som är så pass graverande att vi vill få hit den misstänkte och få honom lagförd, säger Daniel Edsbagge.

Åklagaren vill inte gå in närmare på vad det är som man har hittat som så tydligt knyter 27-åringen till brottet.

– Det jag kan säga är att vi hittat ett spår som kopplar personen till gärningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.