Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sjöräddningssällskapets nytillskott Rescue Paul Burnes kommer att avlasta stationen på Käringön.

Sjöräddningsbåten intar snart Skärhamn

I sommar ska Sjöräddningssällskapet räddningsbåt Rescue Paul Brunes komma på plats i Skärhamn.

Som GP tidigare skrivit var det tänkt att Sjöräddningssällskapets räddningsbåt skulle vara på plats i Skärhamn redan förra sommaren. Men bryggbygget sköts på ett år.
– Verksamheten, med sjöräddare och båt, har varit i gång och tränat sedan förra sommaren men då har båten legat i Rönnäng. Vi har 15 frivilliga sjöräddare som går vårt utbildningsprogram och är väldigt taggade, säger Emma Forseth på Sjöräddningssällskapet. 

I utbildningen ingår allt inom sjöräddningens sfär, enligt utbildningsledaren Lars Samuelsson; eftersök, bärgning, sjukvård, hjärt- lungräddning, pumpa läns, hantering av båt med mera. Men inledningsvis ska besättningen inte jobba i skarpt läge utan ta hand om enklare uppdrag som att hjälpa medlemmar som exempelvis gått på grund eller råkat ut för motorhaverier. 

Enligt Emma Johansson, handläggare på sektor samhällsbyggnad i Tjörns kommun, kunde bryggan ha färdigställts redan förra säsongen men eftersom Sjöräddningssällskapet inte hade någon brådska att komma på plats i Skärhamn så bestämdes att bryggan där Rescue Paul Brunes ska ligga skulle färdigställas till våren 2017. Bryggan ska vara klar till månadsskiftet april-maj.

Den nya båten kommer att fungera som avlastning till stationen på Käringön. Den ska även ligga i Rönnäng och på Klädesholmen, beroende på var den tjänstgörande besättningen bor.
– Vi är väldigt glada, sedan Kustbevakningen försvann från Skärhamn har Tjörns kommun hört av sig till oss och undrat om vi inte kunde etablera oss där, säger Emma Forseth, och förklarar att sjöräddning är ett område som växer i och med allt fler båtar.

Rescue Paul Brunes är en åtta meters öppen räddningsbåt, som har lätt att komma intill vid räddningssituationer, den kan köras med bara två mans besättning och uppges vara driftsäker.

Även sjöräddningsbåten i Uddevalla kommer att gå i drift i sommar. Den lyder under Stenungsunds sjöräddningsstation.