Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Sjöräddningen kastar loss från ytterligare en hamn

I sommar kan västkustens havsfolk känna sig säkrare. Då drar Sjöräddningssällskapet igång landets sjuttionde räddningsstation i Skärhamn

Havet ligger nästintill spegelblankt när Resque Paul Brunes glider ut från bryggan vid Rönnängs varv. I båten befinner sig en tidigare brandmästare, en sjökapten och ett syskonpar som vuxit upp på havet. I sommar kan de titulera sig skeppare vid Sjöräddningssällskapet, en befattning som innebär att de har ett övergripande ansvar för båten och besättningen vid olika räddningsinsatser.
– Utbildningen pågår under ett år. Det är viktigt att sjöräddarna är tränade på att rycka ut i alla väder och på alla typer av incidenter, säger Alexander Lorentsson Julin.

Han har engagerat sig ideellt i Sjöräddningssällskapet vid stationen på Käringön under många år och arbetar till vardags som sjökapten för Stena Line. När den nya Skärhamnsfilialen drar igång i sommar är Alexander Lorentsson Julin platsansvarig. 
– Vi blir en substation till Käringön och kommer även ha ett nära samarbete med stationen på Rörö, berättar han. 

Varje år rycker sjöräddarna ut på närmare 10 000 uppdrag längs landets kust. Order om utryckning får de via Sjö- och flygräddningscentralen. 
– Vi deltar vid sju av tio räddningsinsatser till sjöss och har ett nära samarbete med bland annat Sjöfartsverket, kustbevakningen och polisen, säger Alexander Lorentsson Julin. 

Utöver skepparkvartetten kommer ett tiotal andra Tjörnbor ingå i staben vid den nya Skärhamnsstationen.
– Förutom Skärhamn kan vi lägga till även här i Rönnäng och på Klädesholmen, lite beroende på var den tjänstgörande besättningen bor. Ett krav är att de ska kunna infinna sig och lämna hamn på mindre än 15 minuter, säger Alexander Lorentsson Julin.

I det nya teamet ingår förutom kapten Lorentsson Julin och brandmästaren Hans Andersson bland annat även en utbildad ambulanssjuksköterska.
– Vi är flera med yrkesbakgrunder som vi kan dra nytta av som sjöräddare, säger Alexander Lorentsson Julin.

När de är färdigutbildade kommer ett jourschema att starta, med bemanning dygnet runt.
– Eftersom det är en ideell verksamhet lägger de aktiva så mycket tid de vill och kan. Vi har lite av ett tvättstugeschema som är ganska flexibelt, säger Alexander Lorentsson Julin.