Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Sjöräddningen kan få stationshus på Rörö

Sjöräddningssällskapet behöver ett stationshus på Rörö. Men än så länge har de ingen budget utan allt hänger på gåvor och donationer.

Räddningsstationen på Rörö i Göteborgs norra skärgård är en av Sjöräddningssällskapets mest aktiva stationer. De frivilliga sjöräddarna som utgår därifrån täcker ett område från Göteborgs hamninlopp i söder till Marstrand i norr. 

Under 2016 deltog Rörö räddningsstation i närmare 100 akuta sjöräddningsinsatser. Totalt under året gjorde 70 sjöräddningsstationer spridda över hela landet cirka 1 000 sjöräddningsinsatser.
– Det är ett stort område med mycket fritidsbåtar men också mycket fiskebåtar och annan handelstrafik, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet (SSRS).

Förra året sålde Röröstationen en större sjöräddningsbåt med möjligheter att förvara utrustning och övernatta i. Tillfälliga baracker i hamnen, som kom på plats i början av året, ersätter för närvarande de behoven. 
– Det är ett provisorium och det funkar bra för verksamheten men tanken finns på ett stationshus för våra sjöräddare med plats för dem att planera sin verksamhet, förvara utrusning och övernatta. Vi vill ha möjlighet till ett fast hus på ön, säger Niklas Jendeby.

Något som även Öckerös politiker är positiva till och därför gett planbesked för. I förslaget till detaljplan på ett nytt stationshus på Rörö skissas det på utrymme för kontor, omklädning, övernattning och en publik yta med konferensmöjligheter. 

Arkitektbyrån Kjellgren Kaminsky har ritat en ny sjöräddningsstation och där framträder en lite mer spektakulär räddningsstation med bland annat verkstad för service av räddningsbåtar.
– Det ska bli Rörös svar på Sydneys operahus, säger Joakim Kaminsky.

Men innan stationshuset kan bli verklighet ska detaljplaneförslaget ut på granskning. Den startade i förra veckan och pågår till 29 mars. Därefter ska planen klubbas av kommunfullmäktige, något som kan ske tidigast 14 juni. 

Sjöräddningssällskapet har dock ingen fastslagen budget för stationshuset.
– Till skillnad från kommersiella verksamheter går det inte att prognostisera hur mycket gåvor vi kan få från allmänheten, säger Niklas Jendeby som säger att alla pengar som kommer in går direkt in i verksamheten. 

– Vi lever på det vi får in och alla pengarna används till att rädda liv, förebygga sjösäkerhet och till den stora biten som är våra fasta kostnader för båtar och stationshus.

Trots att det varken finns budget eller någon realistisk idé är behovet stort av ett stationshus.
– Eftersom många frivilliga sjöräddare på Röröstationen inte är bofasta på ön och vi har krav på att de ska vara i båten på 15 minuter efter larm så behöver de som har jour någonstans att bo. Ett stationshus är en viktig del för oss för att underlätta för våra frivilliga sjöräddare.