Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Dykincidenten inträffade utanför Hållö vid Smögen.

Sjöräddningen hittade försvunna dykare

Fredagens incident när fyra dykare försvann i närheten av Hållö utanför Smögen orsakade stort pådrag.

Kraftig ström gjorde att dykarna kom upp 200 meter från den plats där de skulle ha gått upp. De blev upplockade av Sjöräddningen på Smögen, skriver bohuslaningen.se.

– Det här utvecklade sig till en dramatisk händelse som inte var speciellt dramatisk, säger Pelle Bergvall, delägare till Smögens Dyk & Upplevelse. Det händer att man får ligga i havet en stund innan man blir upplockad. Det är bra att olika räddningsinsatser fungerar när det händer något.

Läs också: Försvunna dykarna funna vid Hållö

Smögens Dyk & Upplevelse har under många år arrangerat dykutfärder från land och ut till olika platser i skärgården utanför Smögen med båt. Det var 20 dykare som åkte med ut under fredagens dykutfärd på förmiddagen med båt som gick till en plats nära Hållö.

– Det handlade om en enkel dykplats där dykarna går ner till ett djup på maximalt 25 meter, säger Pelle Bergvall.

De fyra dykarna som försvann började sitt dyk på cirka 20 meters djup där det var ganska strömt. Det innebar att de hamnade cirka 200 meter fel när de avslutade dyket och skulle bli upplockade på båten igen.

En dykare ska ange maxdjup och dyktid innan ett dyk. Om maxtiden överskrids ska dykledaren på båten slå larm omedelbart och det var detta som hände under fredagens dykincident. De fyra dykarna blåste upp en orange ytboj medan de väntade på att bli upptäckta.

– Vi hittade dem efter tio minuters sökande och de var välbehållna, berättar Jimmy Svanberg, på Sjöräddningen på Smögen.

Enligt Pelle Bergvall handlade det om fyra rutinerade dykare som ofta åker till Bohuslän och dyker.

– Det är viktigt att agera snabbt när en dykare är nere under ytan längre tid än vad som man kommit överens om, säger han.

Det vanligaste vid den här typen av incidenter är att dykarna kommer upp på annan plats än vad man kommit överens om. Det är inte ovanligt att starka strömmar kan göra att en dykare hamnar på en annan plats. Det är inte heller inte så lätt att orientera sig under vattenytan där sikten ofta är begränsad.