Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Sjöräddarna uppmärksammas för hjälteinsats när fiskebåten sjönk

Genom en dramatisk insats lyckades teamen från Sjöräddningssällskapet på Käringön och Skärhamn rädda en fiskare när hans båt höll på att sjunka. Nu har de nominerats till Årets sjöräddare.

Det var en kall söndagsmorgon i slutet av februari förra året som Sjöräddningssällskapet fick larmet. Enligt de första uppgifterna handlade de om en katamaran som tagit in vatten och Carl-Fredrik Gyllenhammar, en av dem som hade jour i Skärhamn, minns händelsen väl.
– Jag kastade mig in i bilen och tänkte att vem är ute och seglar nu? Vi insåg ju snabbt att det var fara för liv.
På stationen vid piren i Skärhamn mötte han Hasse Edström, Lars Samuelsson och Jörgen Myrberg och de satte de full fart mot platsen väster om Härön. På väg dit fick de reda på att det handlade om en fiskebåt och när de kom fram var sjöräddarkollegorna från Käringön redan där och hade tagit hand om fiskaren, som aldrig hamnade i vattnet.
– Vi säkerställde att ingen mer fanns ombord. Sedan försökte vi få upp båten, som hade slagsida, säger Carl-Fredrik.

Sjöräddarna fick hjälp från kustbevakningen och med gemensamma krafter försökte de pumpa bort vattnet. Men fiskebåten gick inte att rädda utan kantrade snabbt och slog runt. Under tumultet fastnade den i räddningsbåten från Skärhamn och det fanns risk att den kunde dras med ner i djupet.
– Men vi satte in full back och hann undan, berättar Hasse.
För Sjöräddningssällskapet i Skärhamn, som är en understation till Käringön, var olyckan det första riktigt allvarliga uppdraget. Stationen startade 2016, men det var först sommaren 2017 som de började åka ut på uppdrag. Det var också då som Carl-Fredrik och Hasse började som sjöräddare.
– Så när det här hände hade vi inte så stor vana av larm. Det var mycket adrenalin som flödade, säger Carl-Fredrik.

De flesta sjöräddare jobbar helt ideellt och verksamheten bygger på frivilliga, medlemsavgifter och donationer från privatpersoner. Hasse, som numera är pensionerad sjöman, blev tillfrågad om att ställa upp och han har aldrig ångrat sig.
– Vi möts nästan alltid av enorm tacksamhet och det betyder mycket. Efter händelsen med fiskaren fick vi ett tackbrev från hans syster och varje gång man läster det får man en tår i ögat.
Cirka 25 personer tillhör understationen i Skärhamn och nu är det klart att filialen ska bli en egen station under våren, vilket innebär ökad självständighet. De är även på jakt efter större lokaler.

Att de har chans att bli Årets sjöräddare 2018, tillsammans med Anders Bagge och Martin Zachrisson, från stationen på Käringön, innebär också en del uppmärksamhet. Vinnarna kommer att presenteras på båtmässan Allt för sjön 1 mars.
– Det är fantastiskt bara att vi blivit nominerade, säger Hasse.