Sjöpungen – ett gissel som gör miljönytta

Ett gissel för musselodlare är att sjöpungar gärna tar sig in i odlingarna. Men det gör inget för företaget Marin Biogas som satsar på att göra ekologiskt foder av organismen.

ANNONS
|

Många musselodlingar har problem med att sjöpungar tar över odlingarna. Innan musslorna hunnit släppa sina larver har sjöpungarna redan satt sig på banden i odlingen. Genom att se möjligheterna satsar nu Marin Biogas på att ta fram ingredienser till ett helt ekologiskt djurfoder.

– Sjöpungens innerkropp innehåller 65 procent marint protein och sju procent fetter varav hälften omega 3, säger Fredrik Norén, som står för teknisk och biologisk utveckling.

Allt startade 2008 då marinbiologen Fredrik Norén upptäckte att sjöpungar kunde bli till biogas. Då var biogasmarknaden på uppgång. 2012 kom kemiingenjören Olle Stenberg in i verksamheten. Men efter att marknaden för biogas planat ut har företaget nu valt att inrikta sig på en annan verksamhet – att ta fram ekologiskt djurfoder.

ANNONS

Just nu väntar de på att börja skörda efter sommaren för att kunna fortsätta utvecklingen som sker tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet och Lantmännen. Och i ett samarbete med Luleå tekniska universitet vill de även utvinna cellulosa ur sjöpungarna.

– Det finns en räcka möjligheter med sjöpungar, säger Olle Stenberg, vd på Marin Biogas.

Företaget är precis i uppstarten av att ta fram ingredienser till ekologiskt djurfoder, men både Fredrik Norén och Olle Stenberg tycker att lagstiftningen kring marina näringar inte håller jämna steg med forskningssatsningarna.

– Det är jättestort behov av nya näringar inte minst i kustsamhällen men lagstiftarna borde upp­datera lagarna och inte bara komma med vackra visioner. För att utveckla marina näringar och livskraftiga verksamheter måste lagstiftningen hänga med, säger Fredrik Norén.

Sjöpungar och musslor är även effektiva filtrerare som gör stor miljönytta för haven när de tar hand om närsalter som kväve och fosfor som i sin tur orsakar övergödning i haven.

– Sjöpungar filtrerar massor med vatten och plockar upp plankton och växer på det, säger Olle Stenberg.

Och framtiden för ekologiskt djurfoder gjort på sjöpungar är ljus.

– En spännande period, och företag vi har varit i kontakt med har verkligen gått igång, säger Olle Stenberg.

ANNONS

Just nu ligger biogasen på is.

– Ursprungsidén är inte död, men de ekonomiska förutsättningarna klickar inte in i dagsläget, säger Olle Stenberg.

Om man kan äta sjöpungar? I Italien och länder i Asien äter man sjöpung men i Sverige har den ännu inte hamnat på matbordet, men med tanke på hur protein- och omega 3-rik den är, talar en del för att den snart finns på var mans bord.

– Den är jättegod, säger Olle Stenberg.

Fakta: Sjöpungar

  1. Sjöpungar är ryggradslösa djur växer snabbt och innehåller massor av protein och omega 3.
  2. Sjöpungar växer på ett textilband som är fästa i vajrar i odlingen. I en odling kan textilbandet vara flera kilometer långt beroende på hur djupt vattnet är. Sjöpungarna växer som bäst i lite kallare vatten och kan i Sverige bli uppemot 14-15 centimeter stora.
  3. Just nu utvecklar Marin Biogas djurfoderingredienser av proteinet i sjöpungen.
  4. Sjöpungarna blir till biogas genom anaeorb nedbrytning. Slammet som rötas blir till ekologisk gödning.
ANNONS