Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sjödrama vid Tjörn Runt

Tre personer i besättningen på en segelbåt av typen 606 hamnade i vattnet och fick bärgas av sjöräddningen.

Båten kapsejsade och sjönk väster om Flatholmen utanför västra Tjörn mitt under tävlingen.

Besättningen på båten, som deltog i Tjörn Runt, fick problem i den grova sjön väster om Tjörn och segelbåten sjönk ganska snabbt utanför Flatholmen. De tre i besättningen hamnade i vattnet, men kunde snabbt plockas upp av sjöräddningens båtar som omedelbart larmades.

- Säkerhetsbåtarna var snabbt på plats och kunde bärga besättningen som mår bra och finns på Klädesholmen, säger tävlingsledaren för Tjörn Runt, Anders Thorén till GP.

- Vi vet däremot inte exakt vad som hänt, om båten gått på grund eller bara vattenfyllts. Vi kan dock för närvarande inte bärga båten eftersom det är mycket grov sjö i vattnen mellan Rönnäng och Skärhamn.

Skepparen på den 606:a som sjönk, Per-Erik Johansson från Hjuviks BK, berättar för GP att det var hårda vindar och hög sjö utanför västra Tjörn:

- Vad som hände var att vinden liksom dog ut tillfälligt och vi fick inte riktigt höjd. Sedan kom en hög våg, båten vattenfylldes och vi hamnade i vattnet. Samtidigt gick något sönder på båten och vi låg ganska nära ett grund utanför Flatholmen. 

- Vi fick snabbt hjälp även om sjöräddningen också hade andra båtar att ta hand om. Vi hade dock en helikopter ovanför oss hela tiden. Det är heller ingen fara med oss. 

Per-Erik Johansson och hans besättning är alla rutinerade seglare med sjövana. Per-Erik säger att de tre inte kunde ta sig upp i båten igen efter kapsejsningen och att det kanske var tur eftersom båten låg mycket nära ett grund.

I övrigt har ett mastbrott rapporterats och några båtar har brutit i de tuffa vindarna. Bland annat en katamaran som redan vid Brattön efter Tjörnbron välte och fick bogseras bort från banan. Besättningen avbröt sedan seglingarna.

Den här typen av händelser är mycket ovanliga vid Tjörn Runt, besättningarna är rutinerade. Seglarna ställer dock upp i tävlingen helt på egen risk.

Tjörn Runt-seglarna mötte på lördagen rejäla vindar speciellt utanför Västra Tjörn där man vid lunchtid rapporterade upp till 16 sekundmeter vid Pater Noster. Det blev en mycket snabb segling  där första båt en on off var i mål redan efter 2 timmar och 59 minuter en snabb tid.