Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjöbod blev olagligt och lyxigt sommarhus

På ritningen skulle det bli ett oansenligt förråd med bastu, i all sin enkelhet. Men så ramlade tips in om ett stort soldäck, utebelysning och att ägaren hade sjöboden som en visserligen liten, men väl så flådig, sommarbostad.

Det var under 2007 som länsstyrelsen gav markägaren dispens från strandskyddet. Enligt ritningar skulle den befintliga sjöboden intill Gullmarsfjorden ersättas med en enkel förrådsbyggnad med bastu och brygga.

Länsstyrelsen såg inga bekymmer med att låta sjöboden rivas och ersättas, och dessutom stod det klart och tydligt vilka regler som gäller när det byggs så nära kusten.

– Det händer då och då att folk inreder sina sjöbodar eller andra små byggnader som bostäder, trots att det är förbjudet. Det är inte alls ovanligt, säger Eva Olsen, funktionschef på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Precis som i många andra fall så var det efter allmänhetens tips som länsstyrelsen fick upp ögonen på den inredda sjöboden i det aktuella fallet.

– Särskilt när det gäller kustremsan längs Bohuslän, så får vi många tips, konstaterar Eva Olsen.

När länsstyrelsen kontrollerade tipset kunde personalen med egna ögon se att alldeles för mycket hade gjorts vid sjötomten. Bland annat fanns ett stort trädäck, med staket och trappa, runt hela sjöboden. Det fanns utebelysning, isolering runt husen, en villadörr och för många fönster, en glasförsedd altandörr och fönstret till bastun är alldeles för stort. Dessutom stod utemöbler på stranden.

Invändigt var sjöboden inredd som ett hem, med väggpanel, möbler som säng, soffa, fåtöljer, stolar och bord, tavlor och prydnadssaker.

Markägarens svar, om varför hon inrett sjöboden som ett sommarhus, låter hon hälsa genom sin advokat beror bland annat på vilka regler som gällt.

Nu har markägaren tre månader på sig att ta bort allt som gör att sjöboden är som ett hem, dessutom har det blivit rättssak då länsstyrelsen gjort en anmälan till riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Markägaren riskerar även vite på 30 000 kronor.