Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I Streteredsbadets 34-gradiga bassäng finns bland annat vattenjympa, rehabträning och simskola. Bild: Thomas Johansson
I Streteredsbadets 34-gradiga bassäng finns bland annat vattenjympa, rehabträning och simskola. Bild: Thomas Johansson

Simklubben har inte råd att fortsätta driva Streteredsbadet

Streteredsbadet i Kållered har drivits av Mölndals Allmänna Simsällskap, Mass, sedan 2004. Nu ska kommunen undersöka möjligheten att ta över driften sedan simklubben tackat nej till ett nytt avtal.

Streteredsbadet har en liten bassäng med 34-gradigt vatten. Här pågår bland annat vattenjympa, parasim, rehabträning, babysim och simskola. Verksamheten drivs av Mass genom ett eget aktiebolag MFAB, detta för att hålla ekonomin skild från simklubben.

LÄS MER: Besökare oroade för Streteredsbadets framtid

Nu vill Mölndals stad teckna ett IOP-avtal (idéburet offentligt partnerskap), ett avtal mellan en förening och den offentliga sektorn som alltså inte går att teckna med ett aktiebolag. Men simklubben har tacka nej.

– Streteredsbadets verksamhet är unik, men badet ligger väl gömd i Kållered, är inte så lätt att fylla och går inte särskilt bra ekonomiskt som det ser ut nu. Föreningen kan inte ta den risk som de nya förutsättningarna innebär, säger Mass ordförande Leif Janzén.

"Vi kör terminen ut"

Klubbens ekonomi har påverkats negativt sedan Åbybadet tvingades hålla stängt i flera månader förra året efter att sprickor upptäckts i bassängen. Badet öppnades igen på hösten med en tillfällig 25-metersbassäng.

LÄS MER: Simklubben får ersättning – men långt ifrån miljonkravet

– Just nu har vi själva inte så jättestort behov av Streteredsbadet. Simskoleverksamheten har gått ned i samband med att Åbybadet stängde, det beror på ett vikande intresse men är också kopplat till vår ekonomi, vi måste anpassa kostymen till verkligheten.

Redan i vintras signalerade klubben att man skulle behöva lämna över driften av Streteredsbadet om man inte fick mer ekonomiskt stöd.

Vid årsskiftet går det nuvarande avtalet ut.

– Vi kör självklart färdigt terminen ut. Sedan är vår förhoppning att kommunen kan ta över. Streteredsbadet är en jättefin anläggning, men det är fel att en förening ska stå för den ekonomiska risken för något som är en samhällsnytta, det får kommunen göra, säger Leif Janzén.

Glenn Grimhage (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Bild: Emmy Jonsson
Glenn Grimhage (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Bild: Emmy Jonsson

Mindre bassängyta när Åbybadet rivs

Kultur- och fritidsförvaltningen ska nu utreda möjligheterna för kommunen att driva Streteredsbadet vidare i egen regi.

– Det är tråkigt att Mass tackat nej, men jag har full respekt för deras beslut, säger Glenn Grimhage (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Han påpekar att kommunen fortsatt har behov av Streteredsbadet.

– Det är viktigt att trygga simundervisningen för människor med speciella behov, vi har inte möjlighet till den verksamheten någon annanstans. Dessutom får kommunen mindre bassängyta när Åbybadet stängs och det tillfälliga Lilla Åbybadet öppnar.

– Målsättningen är att det ska bli en övergång utan glapp i verksamheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.