Simhall – den största satsningen någonsin

Kungsbacka satsar cirka en halv miljard på ett nytt badhus. Nästa sommar ska det omdiskuterade bygget dra igång.

ANNONS
|

Liksom i många andra kommuner är den nuvarande simhallen i Kungsbacka gammal, sliten och trång. Att bygga en helt ny anläggning har därför varit ett hett vallöfte från flera allianspartier och nu ska det förverkligas. Planen är att bygga ett familjebad med bland annat en 50-metersbassäng, två undervisningsbassänger, vattenrutschkana, gym och relaxavdelning. – Det ska finnas något för alla. De som utövar simning som idrott, motionssimmare och barn som vill leka, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (C).

Budgeten för projektet är satt till 426 miljoner kronor. Dessutom satsas ytterligare 100 miljoner på en park och nya gator i anslutning till badhuset. Det är Kungsbacka kommuns största investering någonsin, men trots den stora kostnaden har de politiska partierna varit överens. – Vi är en expansiv kommun och behöver bygga för framtiden. Vi har dimensionerat simhallen för hur många invånare vi kommer att ha 2030, det vill säga cirka 95 000 personer, säger Fredrik Hansson. Han är också övertygad om att investeringen kommer att löna sig på sikt. – Erbjuder vi bra möjlighet till friskvård mår människor bra i större utsträckning, behovet av sjukvård minskar och äldre kanske kan bo kvar hemma längre. Det vinner alla på.

ANNONS

Men även om det inte varit någon politisk strid om att genomföra satsningen har projektet skapat debatt. Det har varit diskussioner om både placering och storleken på simbassängen. För att hålla budget fanns ett förslag om att krympa banorna, vilket skapade oro bland Kungsbacka simsällskap och andra invånare. Men nu är det klart att bassängen ska bli 50x25 meter, säger Fredrik Hansson som tycker att debatten om att spara är olycklig. – Badhuset kommer att innehålla alla funktioner som behövs. Men man tittar på olika lösningar för att kunna hålla sig inom den ekonomiska ramen som fullmäktige klubbat.

Badhuset ska ligga i Kungsbacka sportcenter, idrottsområdet mitt i centrum där både Aranäshallen och ishallen redan finns. Går allt som planerat väntas bygget dra igång nästa sommar och anläggningen ska invigas två år senare. För Kungsbacka simsällskap är den nya simhallen efterlängtad. – Det kommer att bli en fantastisk möjlighet att ge våra ungdomar chans att utvecklas ordentligt. Vi har också tankar om att utveckla andra vattenidrotter, exempelvis vattenpolo och konstsim, säger klubbchefen Petter Sikén.

Fakta: Nya badhuset

  1. Ska bli 12 000 kvadratmeter stort.
  2. Ska innehålla en 50-metersbassäng, två undervisningsbassänger varav en med höj- och sänkbar botten, vattenrutschkana, gym, kafé och relaxavdelning.
  3. Budgeten är 426 miljoner plus 100 miljoner kronor för en park, infrastruktur och gator. Parken ska binda samman de olika anläggningarna och bli en ny mötesplats.
  4. Kollektivtrafiken ska byggas ut och en busshållsplats kommer att finnas precis utanför badhuset.
  5. Finansieras av Kungsbacka kommun genom förväntade överskott de kommande åren samt lån.
ANNONS