Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sickan försvann – …tillbaka efter 1,5 år

Hunden Sickan försvann spårlöst från sin hundgård i Fjärås. Ett och ett halvt år senare hittades hon på en skolgård i Falkenberg. "Vi trodde att hon var död", säger matten Isabelle Schafhauser.

Det är en ovanlig och något mystisk historia som Sickans mattar och hussar har varit med om – en historia som P4 Halland var först med att berätta om. 
Hösten 2016 bodde Sickan, som är en drever, hos Gerhard Lindén i Ålgårda utanför Fjärås.  
– Gerhard är min sambos farfar och den som äger Sickan. Min svärfar, Agne Lindén, är också delägare, säger Isabelle Schafhauser. 

Hon och hennes sambo bor en bit bort och har en nära relation till hunden. När Gerhard tittade ut genom sitt köksfönster vid 12-tiden en dag var Sickan som vanligt i sin hundgård.
– Men när han skulle ge henne middag på kvällen var hon inte där. Han ringde och jag och min sambo gav oss ut och letade i skogarna. Vi hittade inga spår alls, säger Isabelle Schafhauser. 
Grannarna hade inte hört någonting och det fanns inga tecken på var Sickan tagit vägen. Efter ungefär en veckas sökande och kontakt med polisen började de ge upp. 
– Jag och min sambo trodde att hon var död. Vi hade ingen aning om vad som hänt, säger hon. 

Så plötsligt, i förra veckan, kom ett samtal från en polisstation i Falkenberg. 
– Det var personal och barn på Vinbergsskolan i Falkenberg som sett henne. Hon hade synts till i närområdet och traskat in på skolgården, säger Isabelle. 
Sickan lämnades till polisen och tack vare en märkning i örat kunde hon kopplas till rätt ägare. 
– Vi hoppade in i bilen direkt när vi fick veta det. Det var som en blixt från klar himmel. Sen kom nästa chock när vi såg att hon verkade må bra. Hon såg likadan ut förutom att hon var lite vitare på nosen, säger Isabelle Schafhauser. 

Vad Sickan varit med om de här åren är det ingen som vet, men Isabelle misstänker att hon blev stulen. 
– Hon var fin i hullet, hade klippta klor och såg ut att ha haft en ägare. Men om hon blivit upphittad av någon borde de ju ha kollat märkningen eller gått till polisen, säger hon.  
Isabelle vet inte om de kommer få något svar. 
– Vi får se om det dyker upp någon skyldig, men annars är vi jätteglada bara att hon är hemma och mår bra!

Tidigare har Sickan varit jakthund men nu ska hon få ett lugnare liv hos Isabelles svärföräldrar. 
– Hon blir innehund och pensionär. Vi bor bara en kilometer bort så jag kommer vara här och träffa henne mycket. 
Än så länge verkar Sickan trivas bra och Isabelle tycker att hon känns som sitt vanliga jag. 
– Det är väldigt mycket glädje varje gång jag går förbi och ser henne. Jag har börjat smälta det lite nu men det är ju inte så vanligt att få tillbaka en hund efter så lång tid, säger hon.