Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

SFI-elever tränar svenska på tåget till Stockholm

De har lärt sig ett nytt språk på kort tid, det svåra är att få kontakt med svenskar för att praktisera de nya kunskaperna. På tisdagen får tio SFI-elever chansen till en annorlunda språkträning.

Klockan 07.05 på tisdagsmorgonen sätter sig tio SFI-elever på tåget mot Stockholm, alla med var sin svenskspråkig färdkamrat som de aldrig träffat tidigare på sätet bredvid.

Dagarna innan avresan möter vi några av eleverna i ett klassrum i vuxenutbildningens lokaler i Mölnlycke.

– Jag ser fram emot att få prata mycket svenska, säger Marjan Jhanmir.

Hon tränar så mycket hon kan, en dag i veckan går hon först på språkkafé i Mölnlycke och sedan på ett annat i Mölndal.

Ingen av dem, utom Sayed Muhammed Akbari, har tidigare varit i Stockholm.

– Men jag har bara sett området runt Centralstationen, säger han.

Träffar politiker

Det började med en lektion där de pratade om Stockholm. Lite senare höll en av eleverna, Tahmineh Boviri, ett föredrag om en app med lättlästa e-böcker på svenska som hon upptäckt, kruxet var att appen var kopplad till bibliotek i Katrineholm, Malmö och Stockholm och lånekort bara hämtas i någon av de städerna.

Läraren, Britt Nedestam, fick ett infall och ringde ett tågbolag och frågade om de kunde tänka sig att sponsra en resa med SFI-elever och deras färdkamrater, och jodå, det skulle nog gå för sig. Bolaget hittade en avgång som inte vara så bokad.

LÄS MER: De lär sig svenska och att skruva samtidigt

Eleverna behöver inte betala för resan på villkoret att tågbolaget får använda dem i sin marknadsföring och en fotograf följer med dem på tåget.

Förutom besök på Stockholms stadsbibliotek innehåller programmet guidning i Stadshuset och i riksdagen, där ska de träffa en ung riksdagsledamot, Aylin Fazelian (S) från Mölndal som bland annat är ledamot i utrikesutskottet.

– Det ska bli härligt att komma till riksdagen, jag är väldigt nyfiken på politiken, säger Tahmineh Boviri

– Kanske vi får syn på Stefan Löfvén, säger Ferdous Abushdid och skrattar.

Klassen har noga följt med alla turerna i regeringsfrågan.

För att hitta intresserade färdkamrater publicerades en inbjudan på Härryda kommuns webbsida. Intresset var stort, och 37 svar från personer mellan 16 och 75 kom in. Eleverna parades ihop med tio av dessa utifrån intressen.

– Nu var det ju 27 färdkamrater som inte kom med den här gången, men kanske kan det bli en resa till i mars, säger Britt Nedestam.

"Lät som en rolig idé"

Eva-Britt Andersson är en av dem som nappade på erbjudandet. Hon bor strax utanför Mölnlycke, och jobbar som distriktssköterska i Backa. Där träffar hon ofta patienter med ursprung i andra länder, men tiden räcker aldrig till för några längre samtal.

Hon har funderat på att besöka något språkkafé, men det har inte blivit av. Så fick hon syn på inbjudan till Språktåget.

– Jag tyckte att det lät som en rolig idé, säger hon.

Hon hade redan planerat att hälsa på en väninna i Stockholm så hon bokade själv en biljett innan hon visste säkert om hon skulle komma med i projektet.

Hennes resesällskap är en 29-årig kvinna från Afghanistan med intresse för hemslöjd och med planer på att bli undersköterska. Så mycket mer vet hon inte.

– Själv har jag gått den långa vägen, jag började som vårdbiträde och undersköterska, det kanske jag kan berätta om, och om hur mitt jobb ser ut idag.

Nu tänker hon läsa på om Afghanistan inför resan. Hon ska ta med sig lite bilder på familjen, katterna och huset. Och kanske några bilder från jobbet.

Hon tänker följa med gruppen på guidningen i riksdagen.

– Jag har faktiskt aldrig varit i riksdagen. Det kan vara roligt att hänga med under dagen också . Man vet ju inte om det klaffar, men det hade varit roligt om det gör det och vi kan fortsätta ses.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.