Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Sex månaders tågstopp mellan Ytterby och Göteborg

All tågtrafik mellan Ytterby utanför Kungälv och Göteborg kommer att stoppas under sex månader från och med juni 2021. Stoppet kommer att ske samtidigt som arbetet pågår på motorvägsbron över Nordre älv.
– De åtgärder vi sett hittills gör att vi känner oss oroliga, säger kommunstyrelsens ordförande i Kungälv Miguel Odhner (S).

Frågan väcktes vid ett möte i infrastrukturnätverket KUSTO, som består av kommunledningarna i Kungälv, Tjörn, Stenungsund, Orust och Uddevalla, vilket Kungälvs-Posten var först med att rapportera.

– Om man ska ersätta all tågtrafik med bussar så blir det fruktansvärt många bussar. Och det finns bara motorvägsbron eller Kornhalls färja. Färjan är väldigt begränsad och bron är också begränsad av ombyggnadsarbete, säger Miguel Odhner.

Tillsammans med kommunalråden i övriga kommuner i nätverket kommer han att skriva ett brev till Västtrafik och Trafikverket i veckan för att uttrycka sin oro och bjuda in till ett möte.

– De åtgärder vi sett hittills gör att vi känner oss oroliga. Redan i dag är det ganska kraftiga stopp på motorvägsbron när alla ska till och från jobbet samtidigt, säger Miguel Odhner.

Åtgärder på Bohusbanan

Avstängningen hänger ihop med att Trafikverket ska göra en rad åtgärder längs Bohusbanan. Bland annat ska arbeten göras i Olskroken och i Gunnesby ska en ny vägbro byggas. Förmodligen kommer det också att bli en del underhållsarbeten på kontaktledningen, berättar Jörgen Einarsson som är regional direktör på Trafikverket i väst.

– Planen var att vi även skulle bygga en station i Brunnsbo men det projektet bli nu senarelagt eftersom vi kommer behöva göra en omstart på Lundbyleden. Det innebär att stoppet eventuellt kan bli lite kortare än de planerade 25 veckorna. Men förmodligen blir det ingen större skillnad, säger Jörgen Einarsson.

Innebär det att det kommer bli fler tågstopp längre fram?

– Ja, det kommer det att bli. Vi ska bygga om resecentrum i Stenungsund också så då hoppas vi kunna tajma det med byggandet av Brunnsbo station.

Jörgen Einarsson är inte lika orolig som politikerna för trafiken över Nordreälvbron.

– Min bild är att det finns risk för störningar. Men kaos tänker jag inte att det kommer att bli. Det var en del störningar i trafiken över Nordreälvbron när vi började med arbetet men de senaste mätningarna visar att det bara är några minuters fördröjning nu.

Arbetet med Nordreälvbron väntas vara klart sommaren 2022, ni har inte funderat på att vänta med tågstoppet tills dess?

– Det har vi naturligtvis gjort men det här hänger ihop med Marieholmstunnelns öppnande så därför behöver vi genomföra åtgärderna under 2021, säger Jörgen Einarsson.

"Vi tittar på olika alternativ"

Mikael Olsson som sitter i Västtrafiks ledningsgrupp välkomnar politikernas initiativ till att träffas.

– Det här är en jättestor utmaning. Vi har börjat jobba men planen är inte klar än på långa vägar, säger han.

Ytterligare en svårighet under tågstoppet är hur bussarna ska få plats när de väl anländer till Göteborg.

– Vi tittar på olika alternativ. Vi försöker undvika Åkareplatsen när trafiken kommer från E6:an. Då försöker vi styra den till Nils Ericsonsplatsen till största del. Men kanske en del bussar kommer att få vända vid Hjalmar Brantingsplatsen, säger Mikael Olsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.