Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sexåringar tvingas cykla flera kilometer till skolan

Många elever på Toråsskolan blir av med skolskjutsen. Nu tvingas de gå eller cykla flera kilometer längs Sandövägen. Det har fått föräldrarna att ilskna till.

– Idén är absurd. Vi vill inte skicka iväg våra sexåringar på egen hand, säger Eva Ygfeldt Smith.

Eftersom cykelbanan längs Sandövägen, och även en ny gång- och cykelbana från Ekås till Toråsskolan, nu står klar bedömer kommunen att eleverna kan ta sig till skolan på ett trafiksäkert sätt.

Men föräldrarna som bor i Valldas ytterkant håller inte med.

– Barnen har knappt fått gå över Sandövägen tidigare och nu ska de promenera 3,5 kilometer helt själva. Vem har ansvar för att de verkligen kommer fram till skolan? säger Ulrika Lilke.

Becksvart under vintern

Längs Sandövägen finns det endast belysning vid busshållplatserna och under vinterhalvåret är det becksvart, berättar mammorna.

– Man blir mörkrädd, vi undviker själva den ödsliga vägen.

Föräldrarna som GP möter har redan bestämt sig för att köra och hämta sina barn på skolan i höst.

– Men alla har ju inte möjlighet att skjutsa. Det här kommer att bli en klassfråga, säger Elisabeth Boissier.

Har inte gett upp hoppet

Men föräldrarna har inte gett upp hoppet om att få tillbaka skolskjutsen. Bland annat har de bjudit in politiker att gå promenaden fram och tillbaka till Toråsskolan tillsammans med barnen.

– Vi vill gärna veta hur de resonerar. Det här verkar inte genomtänkt, säger Eva Ygfeldt Smith.

Men enligt Larry Söder (KD), ordförande i för- och grundskolenämnden, har kommunen enbart följt de regler som finns för skolskjuts i tätorter.

Är det rimligt att sexåringar ska gå själva flera kilometer längs en trafikerad väg?

– Vi har gjort bedömningen att vägen är säker. Sedan kan man diskutera tätortsbegreppet, hur stor en tätort ska vara exempelvis. Men att ändra på begreppet är inget man gör i en handvändning, det måste kommunfullmäktige fatta beslut om i så fall.

En förälder har reagerat så starkt på den uteblivna skolskjutsen att han anmält Toråsskolan till Skolinspektionen för brott mot skollagen.

$1