Seriösa företag finansierar uthängningssajt

ANNONS
|

I över fem år har uthängningssajten Kriminellt.com publicerat namn, bilder och hemadresser på dömda under slogan ”Vi hänger ut våldtäktsmän & pedofiler”. På sajten finns också upphovsrättsskyddat material och texter om annan kriminalitet än just sexualbrott.

Läs också: Hänger ut folk på nätet – men vill vara anonym

Tidigt drevs sajten av det kriminella gänget Original gangsters internationellt efterlyste ledare Denho Acar, men den har i dag tagits över av en västsvensk man som på Facebook visar sympatier för bland annat den starkt antimuslimska tidningen Dispatch International och högerextrema Swedish Defence League. Nästan 30000 personer har markerat sitt gillande till sidan på Facebook och det rör sig om landets största och äldsta renodlade uthängningssajt.

ANNONS

Sajten har finansierats genom annonser från seriösa företag som köpt annonsplats genom internetjätten Google. För flera av företagen kommer uppgifterna om att deras annonser dyker upp på sajten som en överraskning.

”Du kan vara helt säker på att vi inte har något som helst intresse av att stödja eller finansiera den sajten och vi delar inte uppfattningarna på sajten”, skriver Steffen Schroth, juridiskt ansvarig på Stay friends Europakontor i Berlin.

Han uppger att bolaget omedelbart kontaktade Google för att inte kopplas samman med sajten i fortsättningen.

”Vi litar på att Google kontrollerar alla nya sajter som är aktuella för vår annonsering”.

Inte heller jobbförmedlingsföretaget Monster, som dyker upp på uthängningssajten med annonser för olika chefs- och ingenjörsjobb kände till var deras annonser placerades.

–Det är naturligtvis inget positivt för oss och vårt varumärke. Vi försöker ju inspirera människor till att ta ett steg i sin karriär, säger Carl Silverstolpe, vd för Monster i Skandinavien.

Det innebär att ni indirekt finansierat den här sidan, hur känns det?

–Det är inget bra överhuvudtaget förstås.

Google har de senaste åren börjat erbjuda annonsering på webbplatser som internetjätten själva inte driver. De webbplatser som väljer att publicera Googles annonser får delar av annonspengarna men måste också följa ett antal regler. Bland annat är det inte tillåtet med pornografiskt material.

ANNONS

Gustaf Brusewitz, Googles kommunikationschef i Norden, vill inte kommentera om den aktuella uthängningssajten bryter mot reglerna.

Han svarar bara på e-post:

”Vi har en rad policies som måste följas och om vi finner att någon av dessa bryts så vidtar vi relevanta åtgärder”.

Efter att GP varit i kontakt med Google försvann också annonserna från kriminellt.com.

På sajtens Facebooksida skriver mannen bakom den att de hamnat i ”blåsväder”:

”annonseringen på sidan är för tillfället stoppad och jag har svårt att tro att det kommer komma tillbaka. Detta innebär att sidan blir värdelös utan något som kan täcka det som vi betalar varje månad för att vi ska driva den”.

Sajten ska nu försöka få in pengar direkt från läsarna i stället.

ANNONS