Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För pensionärer med gratis busskort på Lilla Askerön i Tjörn blir resorna inte gratis eftersom de måste åka över Orust för att komma till sin hemkommun. Arkivbild: Bohusläningen

Seniorer får betala trots gratis busskort

Ett antal pensionärer på Lilla Askerön i Tjörn kan inte resa gratis trots att de har gratis busskort. De måste nämligen passera Orust och en taxegräns för att komma till sin hemkommun.

Tjörns kommun erbjuder sedan 2015 personer över 65 år gratis resor med Västtrafik. Men de som bor på Lilla Askerön mellan fastlandet och Tjörn måste åka över Orust och Skåpesundsbron för att komma till sin hemkommun och då passerar de en taxegräns och tvingas betala den taxa som gäller där.
– Man har försökt att få en lösning på problemen men rent krasst handlar det om att de måste passera en annan kommun, säger Conny Johansson, tf chef för sektor samhällsbyggnad på Tjörns kommun.

Hur länge har det här pågått?
– Jag vet inte. Men jag har känt till det sedan en månad tillbaka. Men jag vet att det diskuterats vid ett flertal tillfällen.

Vad har ni som kommun gjort för att lösa det här?
– Min insats är att stämma av om det finns någon lösning. Svaret från Västtrafik har varit nej, frågan är redan avgjord för Västtrafik, säger Conny Johansson. 

Kan kommunen göra något för att ersätta dem när de åker över taxegränsen?
– Det kan inte jag svara på, det är något man får titta på från kommunens sida, men jag är inte inblandad i det, säger Conny Johansson.

Hos Västtrafik anser man att det inte är någon skillnad gentemot andra resenärer som bor på ön.
– På samma sätt som alla boende på Lilla Askerön betalar för sina resor över Orust så får de också betala för sina resor på Orust, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik.

– Det hjälper inte oss, det är dåligt för alla och en klen tröst för dem som erbjudits gratis busskort, säger Martin Johansson (L), kommunalråd på Tjörn och fortsätter.
– De kan inte få gratis resor som alla andra seniorer på Tjörn, de kan inte åka till olika ställen inom sin egen kommun gratis, det funkar inte.

Kommunen jobbar med frågan på tjänstemannanivå, enligt Johansen, som säger att om det inte löser sig där så måste ärendet lyftas till Västra Götalandsregionen politiskt.

Maria Björner Brauer berättar att Västra Götalandregionen nu tittar på zonstrukturerna för att hitta en lösning. 
– Vi har ett uppdrag från Kollektivtrafiknämnden att ta fram förslag på lösning, så det arbetar vi med. Men hur den kan se ut är för tidigt att säga.

Conny Johansson säger att det kanske i framtiden går att hitta en genensam lösning med Stenungsund som också är på väg att erbjuda sina äldre invånare gratis busskort. För den dagen det införs hamnar i så fall Stora Askerön, som ligger i Stenungsund i samma sitts. Och då behöver resenärerna passera Tjörn, Orust och Tjörn igen innan de kommer till sin hemkommun.