Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Högrev med pepparrotssås.

Segt kött höll på att kosta äldre livet

Högreven som serverades på äldreboenden i Mölndal var så seg att två äldre satte halsen och fick föras till sjukhus. Den ena personen hann bli livlös innan personalen lyckades hjälpa till att avlägsna köttbiten.

– Detta känns inte bra så klart, men man får vara glad att personalen reagerade så pass snabbt som de gjorde, säger Monica Holmgren, vård- och omsorgschef i Mölndals kommun.

De två incidenterna inträffade på två olika äldreboenden i Mölndal den 13 mars. På båda platserna stod högrev på lunchmenyn.

I avvikelserapporten från det ena boendet framgår att personalen reagerade på att köttet var segt redan innan de flesta äldre hade hunnit börja äta sin lunch.

En av de boende hann dock äta en bit av köttet som satte sig så pass illa i halsen att personen inte fick någon luft och blev livlös. Innan kvävning var ett faktum lyckades personalen hjälpa till så att matbiten avlägsnades.

Den boende fördes med ambulans till sjukhus och där visade det sig att ytterligare en person från ett annat äldreboende vårdades för att ha satt en köttbit i halsen. Detaljerna kring den andra incidenten är ännu oklara eftersom ingen avvikelserapport skickats in till vård- och omsorgsförvaltningen från boendet.

– Vi håller på att utreda vad som har gått fel. Stek är något som vi brukar servera, men det är självklart viktigt att köttet som serveras till äldre ska vara mört så att sådant här inte riskerar att hända, säger Sara Bengtsson, måltidschef i Mölndals kommun.

Enligt vård- och omsorgschefen Monica Holmgren mår båda de drabbade personerna nu bra.