Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
- Vi kan inte ta fler åtaganden just nu med de investeringar vi står inför, säger kommunalrådet Sofia Westergren (M).

Seglingsklubb vädjar om kommunal borgen

Trots att klubben har över 300 ungdomar i seglarskola och en bred ungdomsverksamhet året om nekas Stenungsunds SS kommunal borgen på 2,5 miljoner kronor för en nödvändig investering i hamnen.

I Stenungsunds kommun har ridklubbarna i Stora Höga och Stenungsund fått kommunal borgen med motivering att de har en bred ungdomsverksamhet och att kommunen i första hand ger borgen till föreningar som bedriver ungdomsverksamhet. Men segelklubben får däremot kalla handen.

– Vi förstår ingenting. Vi har över 300 ungdomar i vår verksamhet varje sommar, vi har handikappsegling för ungdomar och är en av Västkustens största ungdomsföreningar inom vår sport. Och vi har en av landets största ungdomsseglingar i Lilla Tjörn Runt, säger ordföranden Olof Beckman i Stenungsunds segelsällskap.

Utbyggnaden handlar om att segelsällskapets hamn vid Tjörnbroarna måste byggas om och hamnbassängen muddras. Bryggorna är utdömda och det finns säkerhetsrisker med dem, dessutom har hamnen grundat upp kraftigt.

I dag består föreningens enda inkomstkällor av medlemsavgifter och sponsring. Men 2,5 miljoner kronor behöver investeras och klubben önskar att kommunen går i borgen för ett lån för att därigenom kunna få lägre räntor.

– Det ger oss möjligheter att använda mer pengar till verksamheten istället, säger Olof Beckman.

Frågan om borgen har också inneburit en direkt spricka inom Alliansen. Centern och Moderaterna går samman med de rödgröna och säger nej till borgen. Liberalerna och KD säger däremot ja.

– Vi anser att borgen skall beviljas på grund av att segelsällskapet har en bred ungdomsverksamhet och dessutom en imponerande verksamhet. Den här borgen är dessutom hur säker som helst, säger Jan Glimstedt (L).

Kommunalrådet Sofia Westergren (M) säger att kommunen just nu inte har råd att bevilja borgen på grund av en jätteinvestering i en ny simhall.

– Vi gav borgen till ridklubbarna. I Stenungsunds fall var det en nödsituation då klubben hotades av nedläggning och för Stora Höga ridklubb handlade det om mindre summor. Vi är medvetna om att segelsällskapet har en bred ungdomsverksamhet men vi kan inte ta fler åtaganden just nu med de investeringar vi står inför.

Oppositionsrådet Bo Pettersson (S) håller i denna fråga med Sofia Westergren.

– Segelsällskapet har också en tomträtt på sin anläggning som man kan låna mot.