Segelbåt kantrade – tre personer till sjukhus

En segelbåt med tre personer kantrade under fredagen utanför Tjörn. Ett omfattande sjöräddningsärende inleddes efter att en anhörig larmat båten som försvunnen. Seglarna tog sig upp på en kobbe och kunde vinschas upp av helikopter.
– De var nedkylda med lättare skador, men var talbara, säger Lina Buurstra, biträdande räddningsledare på Sjö- och flygledningscentralen.

ANNONS
|

Larmet om en försvunnen segelbåt med tre personer ombord kom under fredagseftermiddagen till Sjö- och flygledningscentralen från en orolig anhörig. Något som NyheterSTO var först att rapportera om.

Ett omfattade sjöräddningsärende inleddes då Sjöräddningssällskapet, Search And Rescue-helikoptern och en lotsbåt sökte efter segelbåten.

– Även färjor och yrkesfartyg ombads hålla utkik efter att efterlysningen gått ut. Men det var helikoptern som hittade de tre personerna på en kobbe. De stod alltså på land men kunde förmodligen inte larma själva, så det var tur att den anhöriga larmade, säger Lina Buurstra, biträdande räddningsledare på Sjö- och flygledningscentralen och fortsätter:

ANNONS

– Personerna var nedkylda med lättare skador. Men de var uppe och gick och var talbara.

De tre personerna kunde vinschas upp av helikoptern och flögs till Kungälvs sjukhus.

Segelbåten ska ha kantrat utanför Tjönekalv.

Det är fortfarande oklart hur länge personerna befunnit sig i vattnet innan de tagit sig upp på kobben.

– Det är hårt väder. Det blåser upp emot 18 m/sek, och det rör sig om en mindre, öppen båt så den är extra utsatt, säger Lina Buurstra.

Den kantrade segelbåten bogseras nu i hamn.

ANNONS