Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sebastian Larsson har överklagat Kungsbacka kommuns beslut om att inför ett tillstånd för tiggeri till Förvaltningsrätten. Bild: Emil Langvad/Privat
Sebastian Larsson har överklagat Kungsbacka kommuns beslut om att inför ett tillstånd för tiggeri till Förvaltningsrätten. Bild: Emil Langvad/Privat

Sebastian överklagar kommunens tiggeribeslut

Kungsbacka kommun beslutade nyligen om att införa ett tillstånd för tiggeri. Nu har kungsbackabon Sebastian Larsson överklagat beslutet till Förvaltningsrätten, ett beslut som han tycker är ett brott mot yttrandefriheten.
– I mitt huvud är det här lika med att förbjuda fattigdom, säger han.

Det är snart tre veckor sedan Kungsbacka kommun klubbade igenom det kritiserade förslaget om att införa ett tillstånd för tiggeri i kommunen. Beslutet innebär att de lokala ordningsföreskrifterna ska ändras så att det kommer krävas tillstånd från polisen för "passiv pengainsamling".

Men Sebastian Larsson som bor i Vallda i Kungsbacka kommun har valt att överklaga beslutet, vilket även Kungsbacka-Posten rapporterat om.

– Det känns inte rätt. Det är nästan så jag skäms över beslutet. Man bor i kommunen och våra beslutsfattare har tagit det, det är ett sätt att marginalisera redan utsatta människor, säger han.

Förslaget kom från början från Moderaterna och röstades igenom i kommunfullmäktige med stöd av Sverigedemokraterna, det lokala partiet Kungsbackaborna och Kristdemokraterna. Det nya beslutet träder i kraft 1 januari 2019.

LÄS MER: Tillstånd för tiggeri röstades igenom

Hänvisar till yttrandefrihet

I sin överklagan hänvisar Sebastian Larsson till lagen om yttrandefrihet.

– Jag tycker att be om hjälp som de här människorna gör är väl en fri yttring, att stoppa det känns väldigt mycket för mig som en kränkning av yttrandefriheten.

Sebastian Larsson tror heller inte att beslutet kommer fylla sin funktion och menar att förbud eller krav på tillstånd är fel väg att gå.

– Jag tycker inte heller att det är bra att folk sitter och tigger, det är människor som inte har det lätt. Och det är klart vi måste göra något åt det, men då kanske vi måste prata med dem och fråga vad vi kan göra för att få en bättre livssituation.

Han tror även att upprätthållandet av beslutet skulle bli svårt i praktiken.

– Polisen har jättebegränsade resurser, varenda parti har kört det i sina valkampanjer. Jag tror inte att de här människorna kommer kunna begära tillstånd och jag tror att de kommer sitta där ändå, och att polisen inte kommer kunna göra något.

LÄS MER: Kungsbacka vill ha tillståndsplikt för tiggeri

"Vi hjälper varandra"

Sebastian Larsson har även startat en namninsamling som kommer lämnas över till politikerna i Kungsbacka i december. Hittills har runt 200 personer skrivit under.

– Jag hoppas att de lyssnar på oss, jag hoppas att överklagan lyssnas på men framförallt att vi som är med på namnlistan och våra önskemål lyssnas på, säger han fortsätter:

– I mitt huvud är det här lika med att förbjuda fattigdom. Vi lever i ett samhälle där vi hjälper varandra. Det finns ingen som tvingar dig att ge pengar till en tiggare, det är människor som ber om hjälp och det ska man ha rätt att göra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.