Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Se ditt framtida hus med Fredriks ögon

Det låter som science fiction men med hjälp av hologramglasögonen kan du se ditt blivande hus redan innan det är byggt. Fredriks marktjänst i Kärna är först i Sverige med tekniken som även nominerat honom till Årets företagare 2018.

Fredrik Bergström har ännu inte riktigt smällt nyheten om att han som en av fem företagare nominerats till titeln i hemkommunen Kungälv. Något som Kungälvs-Posten var först att skriva om.
– Jag hade inte en aning när jag blev uppringd och fick beskedet i förra veckan, berättar han.
Men han är förstås både stolt och glad och berättar entusiastiskt om tekniken och glasögonen som gör det möjligt att se det blivande huset och vandra runt i trädgården och titta in genom de olika fönstren för att få en uppfattning om hur allt kommer se ut innan det ens är byggt.
– Men det är inte bara en wow-upplevelse. Genom att rita upp och göra en digital modell kan man både förebygga problem och ge en exakt offert över vad allt faktiskt kommer att kosta, förklarar Fredrik Bergström.

Rent praktiskt börjar arbetet med att företaget låter en drönare flyga över den tilltänkta tomten där huset ska byggas. Av bilderna görs sedan en tredimensionell ritning av tomten där både höjder och markvolymer beräknas för att ge en precis bild på var och hur mycket man behöver gräva.
– Ett annat program gör sedan ett hologram av huset och tomten där uppdragsgivaren med hjälp av glasögonen kan se exakt hur allt kommer att se ut, säger Fredrik Bergström och visar både på datorn och med hjälp av glasögonen hur det fungerar.

Egentligen är det konstigt att inte fler företag jobbar på det här sättet, menar han.
– Jag tror dock att fler kommer att göra det redan om fyra–fem år då marknaden kommer att ställa de kraven. Tekniken finns ju redan och den är egentligen vare sig avancerad eller dyr. Själv har jag lagt ungefär 30 000 kronor på programvaror och lika mycket på glasögonen som jag köpte på en mässa i USA för ett och ett halvt år sedan och där jag direkt insåg vilka möjligheter de gav.

Fler och fler har fått upp ögonen för Fredriks arbete och intresset är stort både från branschorganisationer och olika företag.
– Jag var nyligen i Stockholm på Stora infradagen och föreläste och är nu inbjuden till Finland för att hålla kurs hos ett företag, säger Fredrik.
3 maj får han även svar på om han lyckas knipa titeln som Årets Företagare på Näringslivsgalan i Kungälv.