Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

SD-topp "lånade" pengar från partiet - döms till fängelse

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anders Forsberg förde över miljonbelopp från SD:s kassa till sitt egna bolag - för att sedan betala tillbaka allt. "Lånade" bara pengarna, försvarade han sig i förhör. Grov förskingring, ansåg åklagaren. Nu döms han till fängelse i i ett år.

I slutet av maj meddelande Anders Forsberg, Sverigedemokraternas riksdagsledamot från Skaraborg, att han avsäger sig samtliga politiska och offentliga förtroendeuppdrag.
Beslutet meddelades i ett pressmeddelande där SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, uttryckte att Forsberg brustit i omdömet på ett sätt som partiet ser mycket allvarligt på.

Dagen efter ställdes Anders Forsberg inför rätta misstänkt för grov förskingring och trolöshet mot huvudman, alternativt olovligt förfogande. Redan i väntan på rättsprocessen har Anders Forsberg varit tjänstledig.

Enligt åklagaren har Anders Forsberg under flera års tid tagit 1,1 miljon kronor ur partidistriktets kassa för att täcka utgifter och skulder i sitt jordbruksföretag. Han har betalat tillbaka pengarna, men då var brottet redan begånget.
– Då är brottet redan fullbordat, man kan inte göra det här brottet ogjort, förklarar Henric Fagher, vice chefsåklagare vid andra ekobrottskammaren i Göteborg.

LÄS MER: Sverigedemokrat åtalas för grov förskingring

"Missbrukat en förtroendefull ställning"

Som kassör för Sverigedemokraterna Skaraborg har han "haft distriktets bankmedel i sin besittning med skyldighet att redovisa för dessa". Men enligt misstankarna har han "uppsåtligen åsidosatt sin redovisningsskyldighet", skriver åklagaren i stämningsansökan.

Åklagaren skriver också att "Forsberg missbrukat en förtroendefull ställning, att han begagnat sig av vilseledande bokföring, att gärningarna avsett betydande värde, och att de utövats systematiskt över tid". 

Efter att stämningsansökan lämnades in har misstankarna utökats. Åklagaren kompletterade därför åtalet med ytterligare 50 000 kronor som Forsberg ska ha plockat ut från Sverigedemokraternas lokalavdelning i Skara.

"En kortsiktig lösning - att låna pengar från SD" 

SD-mannen har erkänt olovligt förfogande, men har nekat till de övriga misstankarna. 
I förhör berättar Anders Forsberg att det stämmer att han har fört över pengarna till det egna företagets konto.
– Jag har haft tillfälliga problem med likvida medel i mitt företag och såg detta som en kortsiktig lösning - att låna pengar från SD Skaraborgs konton, säger han till polisen och fortsätter.
– Jag erkänner de faktiska omständigheterna, att jag olovligen förflyttat pengar till mina privata konton för att kunna betala lån och fakturor bland annat. Jag förnekar dock brott, då jag alltid haft för avsikt att betala tillbaka och också har gjort.

Han påstår att om han inte hade haft tillgång till SD:s konto så hade han gått till banken:
– Jag kan väl säga att sett i efterhand så var detta otroligt dumt. Jag tror inte jag hade någon tanke på det viset utan snarare att jag hade ett tillfälligt problem och jag såg en möjlighet att lösa det. Man kanske hade något av form av skamlighet att inte gå till banken. Men jag ser det inte som att jag på något sätt tog av offentliga medel och dessutom var min inställning och som den har varit hela tiden att alla pengar skulle och har betalats tillbaka.

Avslöjades av fikat

Allt upptäcktes av en partikamrat som bland annat reagerade på fikakostnaderna under avdelningens möten. Vid ett tillfälle köptes det kaffe och kaka för 1400 kronor.
– Jag ifrågasätter underlaget, deltagare och vem som attesterat fakturan. De brukar vara fyra stycken på deras möten i SD Skara och inte tio-tolv stycken, sa kvinnan i polisförhör om detta.

Åklagaren bekräftade partikollegans misstankar.
– Hon har många synpunkter på hur Anders Forsberg har hanterat partidistriktets kassa, har Henric Fagher sagt.

Han fortsatte:
– Partikollegan påstår att Forsberg har fört över pengar till sig själv för saker som han inte har gjort, hon berättade vidare att han använt Sverigedemokraternas pengar för att betala saker som han köpt till sitt eget företag och hon berättade vidare att Forsberg hade fakturerat Sverigedemokraterna från sitt eget företag för arbete som aldrig har utförts.

Tingsrättens dom

Nu har tingsrättens dom kommit. Han döms till fängelse i ett år för grov förskingring.

"Hans ekonomiska situation har varit sådan att han genom att använda distriktets bankmedel inte behövt uppta nya lån eller på annat sätt försöka skaffa medel till betalning av sina skulder. Det har således helt klart förelegat en vinning för Anders Forsberg då han tillgodogjort sig distriktets bankmedel", resonerar tingsrätten.

De konstaterar också att distriktet "gick miste om sina tillgångar. Anders Forsberg hade då ingen möjlighet att betala tillbaka pengarna och hade heller ingen avsikt att göra så. Om partidistriktet således behövt använda sina bankmedel har dessa inte funnits på kontot".

Även om han senare betalat tillbaka pengarna har det gjorts först efter ett halvår i vissa fall.

Grovt brott

Rätten skriver att mannen missbrukat en förtroendefull ställning som kassör och styrelseledamot i Sverigedemokraterna Skaraborg. De konstaterar att det rör sig om ett betydande värde - totalt 1 140 000 kronor. Dessutom har han inte bokfört hur pengarna flyttats runt. Utifrån detta anser tingsrätten att det ska räknas som ett grovt brott.

Tingsrätten skriver att det inte finns någon anledning att tro att Anders Forsberg skulle återfalla i brott men de konstaterar återigen att det rört sig om ett mycket betydande belopp. De nämner också det faktum att han fått avträda samtliga förtroendeuppdrag. Därför ser de ingen annan möjlig påföljd än fängelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.