Liza Kettil, socialdemokratisk politiker i Munkedal, ammar sin åtta veckor gamla bebis under ett gruppmöte med Socialdemokraterna.
I ett inlägg på Facebook la Liza Kettil (S) upp denna bild tillsammans med en text om huruvida man bör få ha med sig sin bebis på kommunens sammanträden. Bilden har tagits under ett gruppmöte med Socialdemokraterna. Bild: Privat

SD-politiker i Munkedal vill stoppa S-politikers bebis från möten

Liza Kettil (S) tog med sin åtta veckor gamla bebis på kommunens möten – då bad kommunstyrelsens ordförande Louise Skaarnes (SD) att hon skulle sluta ta med barnet.
– Det politiska samtalet ska inte behöva sättas på paus när man ammar sitt barn, säger Liza Kettil.
– Även män är föräldrar och tar ett stort ansvar för sina barn så detta är inte riktat mot kvinnor, säger Louise Skaarnes.

Det var i ett mejl förra veckan som Munkedals kommunalråd Louise Skaarnes (SD) bad Liza Kettil (S) att inte ta med sitt barn på kommunens sammanträden.

”Med risk för att det kan vara känsligt behöver jag be dig om att på kommande möten framgent inte ha med barn på våra möten. Jag har fått till mig från flera håll och har även själv upplevt att fokus flyttas från det som är viktigt och syftet med våra möten”, skrev kommunalrådet.

Hon förklarade att det handlar om politikernas arbetsplats och att de ”behöver kunna fokusera för att sedan vara bra beslutsfattare”.

– Jag blev såklart ledsen och tog det väldigt personligt. Det sista man vill göra är att vara till besvär. Jag känner stressen över att inte vilja störa och det är en utmaning att få ihop livet när man har småbarn, säger Liza Kettil.

”Finns nog fler moment som stör”

Hon är vanligtvis oppositionsråd i Munkedal, men just nu är hon föräldraledig från uppdraget. Hon deltar i stället på kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens sammanträden som fritidspolitiker. Då har hon tagit med och ammat sin bebis, som är åtta veckor gammal. Vid tidigare sammanträden har hon tagit med sitt äldre barn.

Hon menar att mammor inte ska behöva sätta det politiska samtalet på paus bara för att de behöver amma sina barn.

– För en kvinna som föder barn kan det bli en stor del av hennes liv som hon inte kan delta i det politiska rummet. Väljarna har valt mig och litar på att min röst och mitt perspektiv ska finnas i den politiska debatten, att jag ska föra deras talan. Det kan jag inte om jag väljer att vara bort ett helt år.

Riskerar inte ett barn att störa din eller andras koncentration under ett möte?

– Där måste man själv ta ansvar för om man har förmågan att koncentrera sig när man tar hand om sitt barn. För mig fungerar det. Om andra blir störda så finns det nog fler moment som stör, som telefonsamtal eller människor som hostar eller nyser. Om ett tyst barn är ett störningsmoment så finns det nog fler.

Och om barnet låter?

– Skulle mitt barn låta mycket skulle jag välja att lämna rummet.

”Även män är föräldrar”

Louise Skaarnes svarar på mejl att det stämmer att hon har bett Liza Kettil att inte ha med sitt barn.

Louise Skaarnes (SD), kommunstyrelsens ordförande i Munkedal.
Louise Skaarnes (SD), kommunstyrelsens ordförande i Munkedal. Bild: Munkedals kommun

”Det är inte bara kvinnor som är föräldrar, det är även män som är föräldrar och tar ett stort ansvar för sina barn så detta är alltså inte riktat mot kvinnor. I övrigt hänvisar jag till mejlet och kommer inte lämna fler kommentarer”, skriver hon.

Hon svarar inte på frågan om på vilket sätt fokus har flyttats från det som är viktigt på mötena, om det handlar om att barnet ammas, att det ger ifrån sig ljud eller någon annan anledning.

LÄS OCKSÅ: Agnes Wold sågar nya rådet om ammande kvinnor och alkohol

LÄS OCKSÅ: Längre tid på förskolan för barn till föräldralediga ska utredas

LÄS OCKSÅ: Föräldrar ska inte skuldbeläggas för att de vill ha sina barn i förskolan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.