Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SD får inget kommunalråd i Kungsbacka

Alliansen tar tre av fyra kommunalrådsplatser i Kungsbacka och genom en valteknisk samverkan med V och MP säkrar S oppositionsrådsplatsen.

På måndagseftermiddagen meddelade alliansen att de gjort upp om platserna i kommunstyrelsens presidium. Det vill säga vem som blir ordförande för kommunstyrelsen, vice ordförande respektive andra vice ordförande. Och det blir inga förändringar mot de senaste fyra åren. Samtliga kommunalråd sitter kvar på sina poster och Hans Forsberg (M) får fortsätta styra den allt större kommunen som nu har över 83 000 invånare. 

Sverigedemokraterna som blev tredje största parti i valet har gjort anspråk på en kommunalrådsplats men genom att Socialdemokraterna ingått en valteknisk samverkan med V och MP ser partiet till att det blir ett socialdemokratiskt oppositionsråd. 
– Om det skulle bli en omröstning skulle man kunna tänka sig att alliansen lägger ned sina röster för att de inte vill rösta fram ett oppositionsråd och då får vi tre partier tillsammans fler mandat än de andra två (SD och lokala Kungsbackaborna), säger Eva Borg (S), som fortsätter som oppositionsråd.

S och SD fick lika många mandat i kommunfullmäktige i kommunvalet men S fick fler röster. 
Även den fjärde kommunalrådsstolen i Kungsbacka kommer tillfalla alliansen eftersom även allianspartierna ingått en valteknisk samverkan.
– Nu har vi makten och då är det vi som bestämmer. SD hade också kunnat ingå en samverkan med andra partier. De kommer ändå att få inflytande genom två ordinarie platser i kommunstyrelsen, säger Fredrik Hansson (C), som får fortsätta som kommunstyrelsens vice ordförande nästa mandatperiod. 
Posterna till nämnder, liksom den fjärde kommunalrådsplatsen som går till Liberalerna, väljs först i december. 
GP har utan framgång sökt SD i Kungsbacka för en kommentar.