Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Satsning ska minska avfallet på äldreboenden

Genom färre engångsprodukter, mindre matsvinn och bättre hantering av inkontinensskydd ska äldreboenden i Göteborgsregionen minska sitt avfall. På Backaviks särskilda boende i Ale märks redan resultat.

På Backavik i Nödinge smygstartade arbetet med att försöka förbättra miljöprofilen förra året då studenter från Göteborgs universitet gjorde en miljöutredning på äldreboendet. Det utmynnade i en handlingsplan och för att komma vidare nappade cheferna på projektet Resurssmart äldreboende. Enhetscheferna Agneta Lindell och Mina Salfjord ser vinster både för miljön, de äldre och personal.
– Vi producerar otroliga mängder avfall och genom att minska det kan vi spara pengar som i stället kan användas till andra saker, exempelvis aktiviteter, säger Agneta Lindell.
På Backavik har de främst riktat in sig på tre områden att jobba med. Dels handlar det om att använda färre engångsartiklar, exempelvis har verksamheten nu köpt in frottétvättlappar som de boende kan tvätta sig med i stället för tvättservetter. Att minska användandet av inkontinensskydd är en annan viktig del. Det handlar bland annat om de äldre får rätt skydd.
– Personalen hjälper dem redan att gå på toaletten ofta, men nu försöker man också att tänka på det ännu mer, säger Agneta Lindell.

Det tredje området är åtgärder för att minska matsvinnet. Allt som slängs vägs för att det ska bli tydligt hur mycket mat som behövs och vad de äldre föredrar att äta.
– Vi kommunicerar mycket med våra kockar, ibland kanske man ska byta ut vissa måltider helt, säger Mina Salfjord.
De har också börjat med ny servering där kockarna lägger upp maten fint på tallrikarna. Det innebär både anpassade portioner och att det blir mer lockande att äta, något som redan gett resultat.
– När jag började jobba här tyckte jag att vi slängde mycket, det är stor skillnad nu. Det finns mer att göra, men nu är vi på gång och det är kul, säger Susanne Falk, undersköterska och miljöombud på äldreboendet.
Satsningen har även tagits emot väl av anhöriga och de äldre. Gun-Britt Mellén, som bor på äldreboendet, är dock skeptisk till om projektet har någon märkbar betydelse i ett större sammanhang när det gäller miljö- och klimatfrågan.
– Jag är tveksam till vad den lilla människan kan göra. Men det är klart att det är bra att man bryr sig och gör det man kan, säger hon.

Göteborgsregionen (GR) står bakom Reurssmart äldreboende, och idén kom från början från ett pilotprojekt inom Göteborgs stad. Där minskade kostnaderna med cirka 140 000 kronor per år genom förändrade inköp och avfallshantering. Projektledaren Elin Svensson berättar att det handlar om stora volymer, på ett äldreboende slängs i snitt cirka 700 kilo avfall per person om året till skillnad från ett vanligt hushåll där siffran är 467 kilo.
Nu är 16 äldreboende i regionen med och fler kommer att delta senare i vår. På en del ställen har utvärderingar också påbörjats.
– Man märker att tankesättet förändras och att personalen reflekterar mer över det här. Målet med projektet är också att kommunerna ska vara goda förebilder när det gäller att minska avfall och göra medvetna val, säger Elin Svensson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.