Saneringsarbetet fortsätter i helgen

ANNONS
|

- Det tar lång tid att få bort oljan, säger Birgitta Andersson, vakthavande befäl vid Kustbevakningen i Göteborg.

I förmiddags tog man Kustbevakningsflyget till hjälp för att lokalisera hur stort oljeutsläppet är, men enligt Birgitta Andersson hade man ännu på fredagseftermiddagen inte en klar bild över hur mycket olja det rör sig om.

- Det är svårt att säga någonting om omfattningen eftersom det handlar om så stora områden. På vissa ställen ligger det tjocka lager och det är svårt att bedöma hur mycket det är, säger hon.

Oljan har dock visat sig vara tjock och trögflytande, vilket kan göra saneringsarbetet lättare.

ANNONS

- Oljan lägger sig i klumpar, och det blir lättare när man ska plocka upp den, säger Birgitta Andersson.

Enligt Kustbevakningen togs 300-400 liter olja upp under förmiddagen. Parallellt med Kustbevakningens saneringsarbete har djurvårdare funnits på plats under hela dagen för att ta hand om oljeskadade fåglar.

Vid tretiden på eftermiddagen meddelade Kustbevakningen att det inte finns några indikationer på att mer olja är på väg in mot land.

Larmet om oljeutsläppet kom från allmänheten på Klädesholmen och Kustbevakningen dirigerade flera enheter till Skärhamn under torsdagen. Man gick även upp med spaningsflyg och kunde lokalisera större mängder olja. Kustbevakningsflyget kommer att fortsätta flyga över området under fredagen för att göra en mängdberäkning av oljeutsläppet.

- Vår strandbekämpare har börjat skopa upp olja från vattenytan i vikarna och ytterligare en strandbekämpare är på väg upp från Göteborg för att delta i arbetet, säger Mia Kåmark, pressansvarig i Kustbevakningens upprättade stab.

Strandbekämparen gräver upp oljapå platser där miljöskyddsfartyg inte kan operera. Också länsar används för att begränsa spridningen i skärgården. Sanering av stränder och klippor på fastlandet, av privata aktörer genom kommunens försorg, har inletts.

Den mesta oljan finns i ett område norr om Kyrkesunddär den fastnat på klippor och strandkanter. Olja finns också inne i vikar. Mindre påslag finns också på västsidan av Klädesholmen.

ANNONS

– Även vårt miljöskyddsfartyg deltar i saneringsarbetet och har placerat sig på västsidan av Härön där de hittade en 5 meter bred och 700 meter lång oljestrimma, berättar Mia Kåmark.

Oklara mängder

Kustbevakningen misstänker att utsläppet kan komma från en fartygskollision utanför den danska västkusten lördagenden 10 september. Efter kollisionen kom tjockolja ut i vattnet. Mellan 55 och 60kubikmeter tjockolja togs upp av danska miljöskyddsenheter.

Kustbevakningen har kontaktat danska myndigheter för att få prover från den olja som då kom ut.

Hur mycket olja som nu flyter in mot Tjörn är oklart.

- Det kan röra sig om allt från hundra liter till fem tusen liter, säger Erik Österlund, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

Just nu pågår ett krismöte om oljeutsläppet där bland annat Räddningstjänsten och kommunen deltar. Mer information kommer senare.

ANNONS