Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sandra tänker inte sluta injicera Barbiedrogen

Sandra Reiche från Landvetter har tagit Melanotan II, eller Barbiedrogen som den ofta kallas, i mer än fyra år och hon har inga planer på att sluta. Jag mår bra av det och blir brun precis som jag vill, säger hon till GP.

- Jag hade flera kompisar son tog Melanotan och jag såg hur fina och bruna de blev. Jag ville också bli sån, säger Sandra Reiche.

Som SVT Nyheter Väst var först att rapportera om så har Sandra Reiche tagit den så kallade Barbiedrogen i över fyra år. Preparatet heter egentligen Melanotan II och är ett hormon som säljs på nätet och marknadsförs som ett preparat som ska göra dig brun, smal och kåt.

Brukaren injicerar hormonet med spruta direkt in i fettet, förklarar Sandra Reiche.

- Jag tar tag i fettet precis nedanför naveln och sätter in sprutan, säger hon.

Sandra Reiche berättar för GP att hon tidigare hade väldigt svårt att bli brun och lätt brände sig i solen.

- Det funkar väldigt bra för mig. Jag blir brun precis som jag vill och mår bra av det, säger hon.

Skadliga hudförändringar brukar ofta lyftas fram av olika experter som en risk i samband med bruk av Melanotan II, eller Barbiedrogen.

- Det har rapporterats ett flertal fall att man har varit tvungen att operera bort födelsemärken som har börjat växa okontrollerat. Det är alltså förstadium till malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, säger Per-Åke Sandvold, enhetschef på enheten för kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika vid Läkemedelsverket, till SVT Nyheter Väst.

LÄS MER: Varning för nya drogen

Även om det i nuläget inte finns någon säkerställd koppling mellan Melanotan II och hudcancer så avråder Läkemedelsverket bestämt från användande av preparatet.

- Det är ju totalt förkastligt att använda. Ett preparat som du dessutom ska injicera. Injicerar du något som inte är sterilt så kan biverkningarna bli väldigt allvarliga. Så det finns många risker med den här drogen, säger Per-Åke Sandvold, till SVT.

Sandra Reiche är dock inte orolig över att hon ska drabbas av några skadliga effekter.

- Jag har stenkoll på mina hudfläckar så att inget förändras. Jag är väldigt noga med renlighet när det kommer till sprutorna och vet vad jag håller på med, säger hon.

Hon berättar dock att bruk av Melanotan II kan innebära biverkningar.

- I början överdoserade jag och det resulterade i att jag blev grå i hyn under ögonen och fick blåaktiga läppar. Men det problemet försvann när jag gick ner i dos, säger hon.

- Man kan också bli illamående om man tar för mycket, fortsätter Sandra Reiche.

Hon tävlar i bikinifitness och har tiotusentals följare på sin blogg och Instagram. Sandra Reiche berättar att hon inte har några planer på att sluta med Barbiedrogen.

- Jag tänker på det där ibland och jag tror inte det. jag kommer nog ha uppehåll till och från med återvända till det, säger hon.

LÄS MER: Försäljning av Barbiedrog anmäls