Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lyssnade och lärde. Näringslivsministern Mikael Damberg (S) var i går i Ale för att höra om samarbetet mellan kommun och det lokala näringslivet. Bild: Martin Björklund

Samarbetet lockade ministern till Ale

På tre år skuttade Ale kommun 200 placeringar upp i Svenskt näringslivs företagsranking. Samarbete ligger bakom lyftet och på måndagen fick näringsminister Mikael Damberg (S) ta del av framgångskonceptet.

I en lagerlokal i Nol, ett par stenkast öster om E45, mötte Ales högsta politiker, tjänstemän och näringslivsföreträdare Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister.
– Jag är ute och lyssnar och lär mig. Vilka har gjort det bra och vad kan vi lära oss utav det?

Anledningen till att just Ale besöktes grundar sig i den resa kommunen gjort de senaste åren. 2012 hade företagsklimatet nått botten. I Svenskt näringslivs ranking hamnade Göteborgs norra granne på plats 241 bland landets 290 kommuner.
– Det gjorde oss krismedvetna. Men krismedvetenheten gav det positiva med sig att vi började leta efter otraditionella lösningar, säger Mikael Berglund (M) som då var kommunstyrelsens ordförande, i dag oppositionsråd.

Han och dagens kommunstyrelseordförande Paula Öhrn (S) satte sig ned med företrädare för det lokala näringslivet, där de senare ganska snart kom med idén om att starta ett näringslivsråd.
– Vi började utarbeta övergripande mål och aktiviteter utifrån det. Sedan dess har nyföretagandet ökat med 25 procent, vi har fått fler personer i sysselsättning och det ger i sin tur mer skattemedel till kommunen, säger Helena Björklund, veterinär, företagare och ordförande i Ales näringslivsråd.

Näringslivsrådet består av tolv lokala företagsledare, rådet har sedan sex olika arbetsgrupper där även kommunföreträdare ingår vilka träffas ett par gånger om året för att öka effektiviteten och samarbetet mellan kommun och företagare.
– I dag möts vi inte bara av ett "nej" från kommunens tjänstemän. I dag delar de med sig av sitt kunnande. De säger "gör så här för att komma vidare". Det är en stor skillnad, säger Helena Björklund.

2015 hade Ale nått 43 plats på Svenskt näringslivs lista, men i fjol blev ett steg nedåt till 55.
– Det här är inget man kan göra en gång, utan det här är något vi i kommunen behöver återupprepa gång på gång, säger kommunalrådet Paula Öhrn.

För Christer Oscarsson, leverantör av ekologiska och kravmärkta snacksprodukter, var det en tillfällighet att hans företag valde Ale för tre år sedan.
– Vi valde Ale för att det låg i Göteborgsregionen men utanför vägtullarna. Sen har det varit jättepositivt att de är så engagerade, säger Christer Oscarsson som härom året deltog i ett EU-projekt där åtta kulturarbetare från Europa samarbetade med åtta Aleföretag för att hitta en kreativ lösning på något problem det stod inför.
– Det har gjort att vi hittat en annan nisch i vår marknadsföring, säger han.

Näringsminister Damberg lyssnade och gav följande reflektion:
– Jag tror ni har kommit mycket längre än många andra kommuner. Det är inte förbjudet att samarbeta och man får så mycket mer ut av det när det fungerar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.