Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Samarbete ska ge snabbspår till jobb

Bilverkstäderna skriker efter arbetskraft, nyanlända efter jobb. En unik satsning mellan Hulebäcksgymnasiet och vuxenutbildningen i Härryda ska nu ge snabbspår till jobb och gynna båda parter.

Intensivt arbete råder i fordonshallen på gymnasiet i Mölnlycke. Vid en upphissad röd bil hjälps Rami Habboush, Mohammad Khir Shelleh och Fahed Adas åt att kolla framvagnen och byta bromsklossar. De får hjälp av fordonslärarna Valon Krasniqi och Reza Navaian som coachar dem i arbetet. 
På plats finns även modersmålsstödjaren Mostafa Malaekah och Lalla Baligrodzka-Johansson, SFI-lärare, som hjälper till och översätter när språket inte riktigt räcker till för alla fackord på olika bildelar.

Ingrid Källström, rektor för vuxenutbildningen i Härryda, är även hon på plats och berättar entusiastiskt om den unika satsningen tillsammans med Hulebäcksgymnasiet, som förhoppningsvis ska ge snabbspår till jobb för eleverna på utbildningen som startade i januari. 
– Det är väldigt roligt, för vad jag vet är vi först med ett sådant här samarbete, i alla fall i Göteborgsregionen, säger Ingrid Källström.

Men intresset är redan stort från andra kommuner och de 14 fordonseleverna hoppas förstås också att de ska ge dem ett snabbspår till jobb då landets bilverkstäder skriker efter kvalificerad arbetskraft.
Flera, som Rami Habboush, har också en bakgrund som just bilmekaniker.
– Jag jobbade i fem år som bilmekaniker i Syrien, berättar Rami som hoppas att den praktiska utbildningen på 1,5 år i kombination med svenskstudier ska öka hans chanser till fortsatt jobb i Sverige.
– Själva arbetet med bilar är ju inte heller annorlunda här mot i andra länder. Bilarna och dess problem är ju de samma. Det som skiljer en del och som vi också lägger mycket vikt vid i undervisningen är arbetsmiljö och fackmannamässigt säkerhetstänk, säger Valon Krasniqi som arbetar som lärare.

Stor vikt läggs också vid att lära ut nyare teknik då arbetet med bilar i dag handlar lika mycket om datakunskap som att skruva och mecka. Varvat med svenskstudier kommer eleverna även ha arbetsförlagd praktik under hela utbildningen, närmast fem veckor från i slutet av april.
Något Nidal Salamh, it-tekniker i sitt forna hemland Syrien, hoppas ska öka hans egna chanser till framtida jobb.
– Jag är jätteglad för att jag får chansen att gå den här utbildningen. Det är kul med bilar och få kombinera det med kunskaper jag redan har. Det är toppen!