Vägval. Alice Bäckbro, Lawko Abdullah, Victor Schöön och Jennifer Grivander har gjort sina gymnasieval. Katrin Algotsson och Christian Mjörnell vägleder.
Vägval. Alice Bäckbro, Lawko Abdullah, Victor Schöön och Jennifer Grivander har gjort sina gymnasieval. Katrin Algotsson och Christian Mjörnell vägleder.

Samarbete för bättre vägledning till jobben

De drömmer om att bli pilot, frisör och polis. Alice, Jennifer, Victor och Lawko har anpassat gymnasievalen efter sina drömmar. Nu ska ett nystartat EU-projekt hjälpa skolelever i Göteborgsområdet till ännu bättre vägledning ut i yrkeslivet.

ANNONS
|

Alice Bäckbro, Jennifer Grivander, Victor Schöön och Lawko Abdullah är några av niondeklassarna som slutar på Furulunds skola i Partille till sommaren. Drygt två månader senare väntar en ny tillvaro på olika gymnasieskolor. Tre av dem har valt samhällsvetenskapsprogrammet medan Jennifer hoppas komma in på Yrkesskolan och få studera till frisör.

– Det är många som har sjukt höga poäng, men om ingångsbetygen är som de brukar vara kommer jag nog in, säger hon.

Samtidigt som Jennifer är övertygad om sitt yrkesval funderar Alice Bäckbro fortfarande på vad hon vill arbeta med:

– När jag var yngre ville jag verkligen bli veterinär. Nu är jag intresserad av historia, men vi får se vad det blir.

ANNONS

Abdullah vill söka in på polishögskolan. Det bestämde han sig för redan som tolvåring.

– Jag är uppväxt i ett kriminellt område och det har påverkat mitt val, berättar han.

Klasskompisen Victor Schöön har två drömyrken - inom helt skilda områden.

– Ja, pilot och sportjournalist. Men för att bli pilot krävs det att ha riktigt bra fysik.

De är överens om att man måste vara noggrann innan man väljer program till gymnasiet.

– Det är viktigt att ta reda på hur skolan och lärarna är innan man bestämmer sig för vad man ska söka, tycker Lawko Abdullah.

Snart ska elever i Göteborgsområdet få ännu bättre förutsättningar till att göra rätt vägval i skolan. Partille är tillsammans med Härryda och Stenungsund, pilotkommun för EU-projektet GR SAMSYV.

Syftet med projektet är att kommun, näringsliv och skola ska samverka i vägledningsarbetet, allt för att underlätta för elever att göra väl underbyggda studie- och yrkesval. Projektet kommer att pågå i två år och ska utvärderas 2020.

– Det handlar om ett helhetstänk som ska börja redan i förskolan och fortgå hela vägen upp till gymnasiet, säger Christian Mjörnell, lokal processledare i Partille.

Arbetsgrupper har tillsatts för att göra en övergripande kartläggning.

ANNONS

– Vi kommer att börja om en månad och så sjösätter vi projektet i höst, säger Christian Mjörnell som även hoppas att förbättrad vägledning ska leda till färre skolavhopp.

Projektet har även som mål att motverka könsstereotypa yrkes- och utbildningsval och belysa hur etnicitet och funktionsnedsättning kan begränsa individers val av utbildning och yrke.

Katrin Algotsson, studie- och yrkesvägledare på Partille kommun, välkomnar det nya projektet.

– Det görs ganska mycket redan och jag tycker vi arbetar på ett jättebra sätt med högstadieklasserna. Men det vore jättebra om vi kunde få igång ett bättre samarbete, säger hon.

ANNONS