Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mattias Jägerskog ville underlätta för samvaro och bättre miljö. I dag är Skjutsgruppen runt 70 000 personer och samarbetar med Västra Götaland för att bli ännu fler. Bild: Christina Wagner

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Samåkningsrörelse – snart med egen app

Nu tar Skjutsgruppen och Västra Götalandsregionen fram en app för att öka antalet samåkare.

Den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen firar tioårsjubileum den 19 juni. Från början var samåkningsidén ett experiment, grundaren Mattias Jägerskog ville koppla samman sina intressen för deltagarkultur, miljöfrågor och kommunikation.
– Skjutsgruppen började som en idé att vi kan överbrygga avstånd både fysiskt, från plats A till plats B, och också avståndet mellan oss som människor genom god kommunikation. Ett experiment i att komma närmare varandra, berättar han.

Via sociala medier samlade Skjutsgruppen många människor på en gång. Vänner bjöds in, som i sin tur bjöd in sina vänner och så vidare. Sedan 2013 har Skjutsgruppen även en egen hemsida utifrån principen "six degrees of separation", att det alltid är sex led till en kändis genom någon som känner någon.
– Man kan se på vår hemsida hur alla hänger ihop vid varje samåkning. Vi utgår från forskning på tillit, som Charles Feltman att tillit uppstår när vi väljer att göra något som är viktigt för oss sårbart för andra, berättar Mattias Jägerskog.

Hemsidan har heller inga dolda konversationer, utan allt kan läsas av alla.
– Man kan ta liknelsen med en dåligt belyst park, där händer det ibland dåliga saker. På nätet finns liknande tendenser i privata meddelanden, man kan säga att vi bara jobbar där det är upplyst. 

Omkring 114 000 personer pendlar in till Göteborg varje dag, de flesta från närliggande kommuner. Lerums kommun har till exempel runt 13 500 personer som pendlar ut jämfört med de 4 000 valt att pendla till kommunen. 

En del av Västra Götalandsregionens mål är att andelen samåkare ska öka i Västsverige. Därför är de med och utvecklar Skjutsgruppens app, som kommer ha samma funktioner som hemsidan. 

Kollektivtrafik visas alltid sida vid sida med privatpersonernas fordon, invånarnas och samhällets intressen ska tas tillvara utan fokus på ekonomisk vinst.
– Det är ett långsamt ideellt attitydförändrande arbete. För tio år sedan var det många som sa "det här går ju inte". Det gäller att arbeta konsekvent och uthålligt, säger Mattias Jägerskog.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.