Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Saltbilen körde i diket och tappade saltet på vägen

Saltbilen var ute tidigt på lördagsmorgonen för att bekämpa blixthalkan på väg 160. Då körde den själv i diket och hamnade tvärs över vägen. Bärgningen tog flera timmar och stängde vägen.

Det var vid 7-tiden på lördagsmorgonen som olyckan inträffade. Andreas Hildén och hans fru Eunice bor precis intill vägen vid Högåssund, som ligger mellan Orust och Uddevalla. De har sin utfart där saltbilen låg omkullvällt.

Andreas Hildén bor precis vid väg 160 där saltbilen körde i diket och välte omkull över vägen.. Bild: Foto: Eunice Hildén
Andreas Hildén bor precis vid väg 160 där saltbilen körde i diket och välte omkull över vägen.. Bild: Foto: Eunice Hildén

Andreas vaknade själv till av en smäll utanför husknuten, men tänkte inte mer på det just då.

– Det finns en liten ficka precis utanför oss där lastbilar brukar ställa sig. Jag trodde det handlade om något sådant. Men det var det ju inte, säger Andreas.

Istället tittade han ut genom fönstret och fick se den stora saltbilen ligga tvärs över hela väg 160.

– Jag blev förvånad, det kan jag ju erkänna, säger han.

Chauffören i saltbilen klarade sig oskadd och någon ambulans behövdes inte. Inte hjälp från räddningstjänsten heller. Istället kontaktades bärgare.

Det tog flera timmar att bärga bort saltbilen från väg 160.

– Vägen kommer stundtals att stängas av helt. Räkna med kraftig trafikpåverkan, sa Trafikverket i en kommentar på förmiddagen.

Varning för halka

Andreas och hans fru Eunice är mer eller mindre instängda just nu.

– Det är okej för tillfället. Vi har ändå inga planer för dagen. Men det börjar bli besvärligt för alla andra som är ute och kör här. I vanliga fall är det här en hårt trafikerad väg, säger Andreas.

Hur kunde då saltbilen hamna på sidan med tappad last över vägen? Enligt Andreas Hildén körde saltbilen först ner i diket på grund av det hala väglaget. Ekipaget tog sig upp på vägen igen, bara för att hamna i diket igen. Men den gången vek sig lasten och lade sig på sidan över vägen. Nu krävs en större åtgärd, för att bärga saltbilen, där hela lasten med salt hamnade på vägen.

Enligt Trafikverket är det halt på sina ställen i hela Bohuslän och man varnar för halka på flera platser. Bland annat väg 160.

Strax efter lunchtid var bärgningsarbetet avslutat och vägen öppen igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.