Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Saker Hejazi, 22, har hamnat i hemlöshet

Saker Hejazi i Falkenberg är just nu hemlös, ett exempel på den ansträngda bostadssituation där nyanlända flyktingar lätt hamnar i utsatt situation.

Möjligen kan man tro att inflyttningen är en ordnad procedur där varje nyanländ bli anvisad en bostad i någon kommun, men i själva verket bygger mottagandet till stor del på att många nyanlända själva ordnar boendet.

Kommunen inte skyldig att ordna bostad

2016 flyttade cirka 300 nyanlända personer med uppehållstillstånd till Falkenbergs kommun, men i mindre än en tredjedel av fallen var det enligt kommunens avtalade skyldighet att ordna med mottagande och bostad. De övriga har flyttat hit på egen hand, skaffat sig bostad i regel hos släkt eller kompisar, ofta som en fortsättning på det boende som de även haft som asylsökande. Staten ger bidrag till kommunen för att sörja för deras första tid i Sverige, men kommunen har ingen självklar skyldighet att ordna bostad för dem.

22-årige Saker Hejazi, flykting från Syrien, är en av de nyinflyttade i Sverige och Falkenberg:

– Jag har bott hos kompisar, men det fungerar inte längre och jag kan inte bo kvar. Jag hittar ingenstans att bo, säger han med hjälp av en vän som tolkar.

Har haft uppehållstillstånd i tre månader

Han går i svenskundervisning men har ännu inte kommit så långt i det nya språket. I tre månader har han haft uppehållstillstånd.

Han säger att socialtjänsten bara uppmanar honom att själv lösa problemet. I uppgivenhet satt han kvar i socialförvaltningens väntrum tills polisen kom och sa åt honom att gå därifrån.

Får lösa sina egna problem

Nu är det inte så enkelt som att de sociala myndigheterna serverar lösningar. Som ensamstående man utan barn står han dessutom inte först i kön; finns det barn inblandade är socialtjänstens ansvar större. Därför är uppmaningen som den är, att Saker Hejazi tills vidare får försöka lösa sina problem själv.

Någon av de senaste nätterna har han sovit på en offentlig toalett, under ett par andra nätter har han – på nåder – ändå fått övernatta hos kompisar. Visserligen har socialtjänsten en skyldighet att hjälpa den som inte har tak över huvudet, eftersom var och en ska tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Men var den gränsen går är flytande: När är det tillräckligt illa, när är hemlösheten etablerad?

Delar situationen med många

Så Saker Hejazi lever i den osäkra bostadssituation som han delar med många nyanlända: ”Vardagen för många personer i osäkra bostadslösningar präglas av oro och tankar som har med bostadssituationen att göra. De synliga tecknen är stress och koncentrationssvårigheter bland vuxna och barn”, noterade till exempel Boverket i en analys.

Saker Hejazi berättar om sin belägenhet i hopp om att någon kan erbjuda en lösning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.