Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Socialdemokraterna i Göteborgsområdet vill stoppa utflyttningen av Göteborgs kex. Bild: Anders Ylander

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

S vill få Göteborgs kex att tänka om

Socialdemokraterna i Göteborgsområdet gör ett gemensamt uttalande för att stoppa flytten av kexfabriken.

I början av året kom beskedet att norska Orkla Confectionary & Snacks Sverige, som äger Göteborgs kex, utreder frågan om att flytta produktionen till Riga i Lettland. Fackliga förhandlingar har inletts och blir det en flytt riskerar cirka 350 personer att bli av med jobben. 
Kommunstyrelsens ordförande i Kungälv, Miguel Ohdner (S), har sagt att kommunen ska jobba för att kexfabriken ska stanna och han får nu stöd av Socialdemokraterna i Göteborgsområdet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På distriktskongressen antog 95 ombud ett gemensamt uttalande för att stoppa flytten. S kräver att Orkla tänker om och skriver att målet måste vara att bygga om eller att bygga en ny modern, effektiv och öppen fabrik i Göteborgsregionen.
– Ambitionen är att starta en dialog med företaget för att se vilka möjligheter som finns att vara kvar i Kungälv eller i Göteborgsområdet, säger Patrik Karlsson (S), partidistriktets ordförande.

Kungälvs kommun har tidigare erbjudit företaget mark för att bygga en ny fabrik, men Orkla har ändå bedömt en flytt till Riga som det mest optimala för företaget. 
Att Orkla skulle sänka sina lönekostnader rejält har i debatten förts fram som den viktigaste orsaken till flytten och företagets kommunikationschef Ulrika Sten har i en intervju med GP sagt att kostnadseffektivitet är en viktig aspekt. Men trots det tycker Patrik Karlsson att det är värt att fortsätta diskutera frågan.
– Det här är ett sätt att bilda opinion. Vi har många företag i Sverige som tycker att det är ett bra land och det kan gälla även Orkla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.