Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Eva Borg, kommunstyrelsens andra vice ordförande (S) i Kungsbacka.
Eva Borg, kommunstyrelsens andra vice ordförande (S) i Kungsbacka.

S kräver att toppolitikerna sänker sina löner

Moderaterna har Kungsbacka i ett fast grepp men Socialdemokraterna spelar nu ut ett nytt vallöfte: att kraftigt sänka toppolitikernas löner.
Men moderata kommunstyrelseordföranden Hans Forsberg säger att ersättningen måste vara marknadsmässig.

– Det finns väl en fem-sex S-styrda kommuner där de har högre lön. Och vad har hon i Göteborg? undrar Forsberg.

Bakgrunden är beslutet i kommunfullmäktige i mars. Då höjdes arvodet, från nästa år, till den högste kommunpolitikern med 19 procent. Därmed gick Hans Forsberg från nuvarande 70 348 kronor i månaden till de 83 417 som han får om han sitter kvar på posten nästa år.

Hans Forsberg säger att kommunens högsta tjänstemän "glidit ifrån":

– Kommundirektören och våra fyra högsta förvaltningschefer har mer än jag.

Forsberg påpekar att två nämnder kommer att försvinna genom en sammanslagning av Kultur och Fritid respektive Individ- och familjeomsorg med Funktionshinder.

– Det ger färre politiker. Samtidigt höjer vi arvodena för samtliga förtroendevalda. Så totalt sett blir det ungefär samma pengar, säger Hans Forsberg.

Socialdemokraterna var inte motståndare till höjningen av fritidspolitikernas arvoden.

LÄS MER: Tonen har hårdnat i Kungsbackapolitiken

Riksdagslön som tak

I samband med beslutet förklarade arvodesberedningens ordförande Sven Fritzson (C) för Kungsbacka-Posten att de flesta partierna ”vill ha detta gjort nu, för att inte få in det i valdebatten”.

Men nu har lönerna ändå blivit en valfråga, sedan Socialdemokraterna placerat dem överst i sitt valmanifest, med kravet att ”den absoluta topplönen i kommunpolitiken aldrig får gå över riksdagsmännens som nu är 65 400 kronor”. S i Kungsbacka tillägger dessutom att: ”Helst borde kommuninvånarna sätta lönen.”

– Arvodeshöjningen har poppat upp som en viktig fråga, bland massor av andra, säger Eva Borg, förstanamn för S i Kungsbacka.

Eva Borg är i dag kommunstyrelsens andra vice ordförande, och skulle tillsammans med de två övriga kommunalråden få en höjning med 14 procent. I hennes fall till 75 833 kronor i månaden.

– Ja, om vi vinner valet får vi givetvis riva upp arvodesbeslutet, så då blir det en sänkning också för mig, säger Borg.

”Hon i Göteborg”, kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, har i år ett arvode på 82 570 kronor i månaden. Om samma höjning som gav den lönen görs för nästa år, hamnar hon då på 86 935 kronor.

Fakta

Kungsbacka hade 81 986 invånare vid senaste årsskiftet.

Moderaterna är klart största parti och styr kommunen tillsammans med C, L och KD. De fyra partierna samlar 36 av kommunfullmäktiges 61 mandat.

Kommunvalsresultatet 2014:

Moderaterna 34,3 procent/21 mandat

Socialdemokraterna 16,6/10

Centerpartiet 10,1/7

Liberalerna 9,6/6

Sverigedemokraterna 9,4/6

Miljöpartiet 7,3/4

Kungsbackaborna 4,5/3

Kristdemokraterna 4,1/2

Vänsterpartiet 3,0/2

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.