Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Socialminister Annika Strandhäll (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade under måndagen ett förslag om ge tre miljarder kronor årligen till landstingen. Bild: Janerik Henriksson/TT
Socialminister Annika Strandhäll (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade under måndagen ett förslag om ge tre miljarder kronor årligen till landstingen. Bild: Janerik Henriksson/TT

S: 3 miljarder för kortare vårdkö

Socialdemokraterna vill ge landstingen ett permanent statsbidrag på tre miljarder kronor årligen för att korta vårdköer. För Västra Götalandsregionen kan det innebära upp mot en halv miljard kronor.
– Det är ett väsentligt tillskott som faktiskt skulle göra skillnad, säger regionpolitikern Håkan Linnarsson (S).

Under måndagen presenterade Socialdemokraterna ett förslag för att minska landets vårdköer. Totalt vill man lägga tre miljarder i permanenta, årliga tillskott till landstingen.

De första två miljarderna delas ut när staten och landstingen är överens om en generalplan för vård i tid. Den sista miljarden kommer när landstingen har gjort det som man har kommit överens om i planen.

"Faktiskt skulle göra skillnad"

Regionrådet Håkan Linnarsson sitter i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen. Han förklarar att 16-17 procent av statsanslagen som går till landstingen brukar komma Västra Götaland till del.

– För de första två miljarderna skulle det innebära någonstans mellan 320-340 miljoner kronor. Sen då ytterligare 160-170 miljoner kronor. Det är ett väsentligt tillskott som faktiskt skulle göra skillnad, säger han.

Håkan Linnarsson säger att pengarna är välbehövliga och påpekar att de underskott som sjukhusen i regionen går med nästan skulle försvinna om pengarna förvaltas på rätt sätt.

LÄS MER: 500 personer får gå från SU

Han påpekar också att det är positivt att det är permanenta årliga bidrag och säger att statsbidragen tidigare har kommit ryckigt och skapat en otrygghet inom vården.

– Vi kan inte ha det så att vi anställer 300 personer ena dagen och sparkar 500 nästa. Det skapar oro ute på arbetsplatserna. Vi måste ge personalen rimliga anställningsvillkor. Då får vi också en mer stabil organisation som kan fokusera på vård, säger Håkan Linnarsson.

Välkomnas av Alliansens vårdordförande

Jonas Andersson (L) är ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Han har även skrivit en text om utmaningarna inom vården som har undertiteln "det är brist på organisation, inte pengar och personal."

Trots det välkomnar han förslaget. Framförallt eftersom det rör sig om generella statsbidrag.

– Jag tycker att det är bra med generella statsbidrag. Att det inte är en massa småpotter som ska redovisas och annat. Ekonomiska resurser är också viktiga även om det inte är det enda som är viktigt.

Jonas Andersson säger dock att det är en aning missvisande att påstå att Västra Götalandsregionen skulle få 500 nya miljoner kronor.

– Vad vi vet är att vi också kommer att förlora statsbidrag på 200-300 miljoner. Oavsett vilken regering som kommer. Om jag ska vara kritisk, är det till viss del att man döper om några av de bidrag som redan finns, säger han.

Undrar varför vårdplatser är stängda

Håkan Linnarsson vidhåller att pengarna kommer att göra stor nytta och på sikt kommer att hjälpa till att minska vårdköerna.

När han hör undertiteln på Jonas Anderssons skrift frågar han även retoriskt hur 200 vårdplatser kan vara stängda om det inte är en brist personal.

– Sängarna finns, lokalerna finns, men inte personalen, säger Håkan Linnarsson.

Jonas Andersson svarar genom att påpeka att VG-regionen har 5 000 fler anställda än för fem år sedan men ändå färre vårdplatser.

Han förklarar att han som högsta politiskt ansvarig för sjukvården är delvis självkritisk. Samtidigt framhåller han på nytt att organisationen behöver förbättras.

– Men i stället för att jobba med vår organisation har politiker och andra satt sig som fågelungar och gapar efter mer pengar, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.