Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Sören kan vara Sveriges mest klappade katt

I helgen kommer Sören Fernström till Skaraborg – och du kan få klappa honom för välgörenhet. Sören är en sju år gammal marknadskatt som under sin livstid samlat in över en halv miljon kronor till hemlösa katter. – Han är en väldigt cool katt, säger hussen Lars Leveau.

Sörens liv var inte det lättaste, och det var nära att han avlivades, vilket Skaraborgs Läns Tidning var först med att rapportera om. Men katthemmet Kompis i Nybro tog in Sören, och där hittades han av Lars och hans fru Ann-Sofie Leveau.
– Han firar i veckan sju år som marknadskatt. Han kan ligga ner och vila en hel dag på säljbordet, det är verkligen hans grej, säger Lars. 

Var kommer Sörens namn ifrån?
– Familjen som äger katthemmet heter Fernström. Han var redan döpt till Sören och då tyckte vi att Fernström var passande. 

Gillar uppmärksamheten

Paret åker ofta på marknader för att sälja sina hantverk. Under en av sina många resor insåg de att Sören gillade uppmärksamheten när han låg på säljbordet och blev klappad. Sörens bakgrund som hemlös katt gav paret inspirationen att samla in pengar till honom. 
– Jag brukar sälja fårskinn och min fru målar och säljer kattleksaker. Han brukade att ligga framme vid kunderna som ofta klappade honom och då tänkte vi att vi kunde ta betalt för det. Pengarna går till katter som befinner sig i den sits som Sören levde i förut. 

Populär på Facebook – har 8 000 följare

Sören har även tagit internet med storm – 8 000 följare på Facebook är inte illa. 
– Många följer honom noga. Om det inte uppdateras något under en dag undrar folk vad som har hänt. Vi måste uppdatera vad han gör på dagarna, annars blir folk oroliga. 

Att klappa Sören kostar en krona per klapp, och många som träffar honom brukar även swisha pengar. 
– Under sina sju år har Sören samlat in över 650 000 kronor. Vi håller på med detta till dess Sören säger nej, säger Lars. 

21-22 oktober kommer Sören befinna sig i Swegonhallen i Kvänum utanför Skara för den internationella kattutställningen. Utställningen anordnas av Billingebyggdens kattklubb och 230 katter deltar varje dag. 
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.