Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Söker efter livet under ytan

Att kasta sig i ett kristallklart djupblått hav fascinerade Fredrik Blomqwist redan som barn. Den känslan består ännu, men att ta bilder på djur och växter i vattnet blir bara svårare.

– Ju mer jag lär mig och ju bättre utrustning jag får, desto svårare blir det att ta en bra bild. Många gånger känner jag att det är lika bra att kasta allt gammalt.
Fredrik Blomqwist växte upp i Laxå, järnvägspunkten mitt emellan Göteborg och Stockholm och med samma avstånd till Östersjön som Skagerrak. Men intresset för dykning fanns där i tidig ålder.
– Jag samlade på cyklop och dykknivar och jag fridök mycket.

Ett dykarcertifikat var tänkt att tas som 15-åring, men en läkares uppmaning att avstå på grund av barnastma, försenade körkortet för ett liv under vattnet med ytterligare 13 år. En Thailandsresa med hustrun 1999 och en dykarutbildning senare var Fredrik Blomqwist återigen fast i vattnet. Och i drygt tio år med kameran som en kroppslig förlängning.
– Det är helt fantastiskt att komma nära inpå och kunna fota fiskar och andra vattendjur. Då spelar det egentligen ingen roll om du dyker i Röda havet eller i en insjö.

Han har deltagit i SM i undervattensfoto de senaste tre åren, fick i fjol frågan om att delta i EM, men ansåg sig inte ha råd med de 20 000 kronor tävlingen kostade och i september blev han inbjuden att delta som svensk representant vid en stor internationell tävling i Sydkorea.
– Vi dök på en plats nära gränsen till Japan där nästan ingen hade dykt förut. Det var en fantastisk upplevelse även om jag inte lyckades komma på prispallen.
Fredrik Blomqwist ger inget intryck av att vilja stå i rampljuset, ändå finns hans bilder på djur och växter i hav och sjöar med i en pågående utställning på Naturhistoriska museet. I april ställs hans bilder ut på Fotoeventet i Ljungskile och i oktober ska han göra en utställning tillsammans med naturfotografen Tomas Örn Karlsson om tillståndet för miljön i vatten och natur.

Jakten på den perfekta bilden är en motor. Att komma under ytan, långsamt andas in den komprimerade luften och sakta men säkert bli ett med vattnet är en annan.
– Det spelar ingen roll om det är snöstorm och tio minusgrader. När jag väl är under ytan, då vet jag att jag är hemma.