Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Södra hamnen – ny destination på Tjörn

Ett stort hotell, utbyggt Akvarellmuseum, parkeringshus och upp till hundra nya lägenheter – det kan bli verklighet i Södra hamnen i Skärhamn på Tjörn. Just nu ligger detaljplanen ute på samråd.

– Det har funnits och finns ett stort behov av övernattningsmöjligheter på Tjörn, säger Stefan Gustafsson på Conventibus som ligger bakom hotellprojektet tillsammans med Mats Ljung, båda bosatta i Skärhamn.
I Södra Hamnen står just nu en utställningscontainer där man kan se modell- och planskisser av ett hotell med 163 rum som kallas för projekt Gråskär. Arkitekt är Magnus Månsson från Semrén Månsson Arkitekter som bland annat ligger bakom Clarion Hotel Post och Hotel Avalon i Göteborg.
– Hotellet kommer bli en destination, både arkitektoniskt och innehållsmässigt. Jag tror på en levande åretruntverksamhet, säger Stefan Gustafsson. 


Hotellet ska enligt förslaget ligga längst ut på piren i södra hamnen och bli fem våningar högt. Arkitekturen är inspirerad av Skärhamns historia med sjöfart och fiskeindustri, bland annat genom fartygens proportioner, master och lutfiskberedningens torkställningar. 
– Vi har fått blandade reaktioner, men övervägande positiva signaler, säger Stefan Gustafsson. 
Syftet med detaljplanen är att Södra Hamnen ska bli en tydligare del av Skärhamn med både bostäder och verksamheter, som kontor och handel. Hotellanläggningen och flera byggrätter planeras dock inom områden som kommer omfattas av strandskydd och en ny praxis kan göra det svårt att få gehör hos länsstyrelsen för planerna. Kommunen måste kunna visa att det inte går att bygga någon annanstans på orten.  


– Det här är ett område som redan är ianspråktaget och det är inte så höga naturvärden där vi nu föreslår bebyggelse, Det är inte heller så att området inte blir tillgängligt för allmänheten, men det är klart att länsstyrelsen kommer att ha synpunkter, säger Åsa Jansson, planchef.
Hur säkra kan ni vara på att det verkligen blir ett hotell?
– Vi kan aldrig vara säkra på utgången. Men man behöver inte heller bygga ut allt i en plan. Det kanske bara blir en restaurang i slutändan. Det är alltid en risk att saker inte blir av, men det här värt att jobba för. Det kommer ofta upp i diskussioner att det saknas rum på Tjörn, säger Åsa Jönsson.