Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström beklagar att man behövt minska på testningen av aktiva coronainfektioner.
Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström beklagar att man behövt minska på testningen av aktiva coronainfektioner. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Söderström om minskade tester: ”Olyckligt”

Att Västra Götalandsregionen behövt dra i handbromsen för coronatester var ett beslut som inte kändes bra för hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström. Men ett beslut som var nödvändigt, enligt henne.
– Vi är inte nöjda med att inte kunna provta alla, säger hon.

ANNONS
|

Tester för aktiva coronainfektioner i Västra Götalandsregionen ska minska med 25 procent, det beslutet meddelades under måndagen. Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström känns det inte bra att man behövt ta beslutet, men hon menar att det varit nödvändigt.

– Provtagningen har ökat så kraftigt de senaste veckorna. Tidigare har vi legat runt 15000 till 20 000 provtagningar. Men nu har det nästan fördubblats, säger hon.

LÄS MER:VGR bromsar covid-testning – utländska labb ska lösa krisen

LÄS MER:Testkapaciteten har nått taket i Västra Götaland

”Beklagligt”

Tanken var att regionen skulle komma ut med rekommendationer att endast de med symptom skulle gå och testa sig. Men ökningen har varit så kraftig av antalet provtagningar att man alltså fått besluta om minskningen.

ANNONS

– Det känns beklagligt. Vi vill ju att så många som möjligt ska kunna testas. Men vi jobbar nu för fullt med att få till en lösning, som att anlita externa labb som kan hjälpa till att analysera proverna, samt börja med snabbtester.

Hade ni inte kunnat förutse att det skulle kunna uppstå en sådan här situation?

– Det är lätt att vara efterklok men vi trodde att vi skulle klara oss med den kapaciteten vi hade. Nu får vi ta ett gemensamt ansvar i regionen. Har man symptom får man helt enkelt ta och stanna hemma. Förhoppningsvis har vi en lösning på plats inom någon vecka, säger Ann Söderström.

Bara veckan innan berättade Ann Söderström att regionen skulle kunna behålla den testkapacitet som man haft den senaste tiden. Men med den nu beslutade minskningen skulle man hamna under de 25 000 tester som man legat på föregående veckor.

– Man får tänka på att måndagen redan gått med ett testande på full kapacitet. Så i slutändan landar vi runt så många tester även denna vecka, säger hon.

Det är oklart hur lång tid det kan ta innan de externa labben eller snabbtesterna kan vara igång. Men när det gäller laboratorierna så rör det sig om någon vecka.

ANNONS

– Det är för att vi har lösningar på gång som vi drar nu drar i handbromsen. Jag hade varit mer orolig om vi inte hade haft några lösningar alls på problemet, fortsätter hon.

LÄS MER:Staten lägger miljarder på coronatester – kan fortsätta i flera år

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS